s úctou k životu a k rodině

Konference MCI - den 4.dopoledne - tsunami eutanazie

1. 10. 2017 17:36
Rubrika: Nezařazené

 Sobotní dopoledne bylo věnováno problematice eutanazie. Přednášející byli především z Kanady. Nejprve p. Raymond de Souza se věnoval problematice legislativy umožňující provádění eutanazie v Kanadě. Na toto sdělení navázal se zkušenostmi ze své praxe a pozice věřícího praktického lékaře v prostředí, které eutanazii umožňuje, dr. Will Johnston.  

Velice poctivě měl zpracovanou prezentaci dr. Vincent Kemme z Belgie, který se zabýval právě otázkou, jak „vzdorovat“ současným trendům, podporujícím eutanazii a asistovanou sebevraždu.

Zamýšlel se nad tím, kde je pozadí eutanazie a vyjmenoval tyto zásadní body:

Snaha mít se dobře „Walfare“-ismus

Sekularismus

Relativismus

Redukcionismu

Pragmatismus

 Jako pohyb na kluzkém svahu značil postup situací, kdy je eutanazie doporučována. Nejprve se hovořilo o nabídnutí eutanazie vážně nemocným, trpícím nevyléčitelnou nemocí, k nim přibyli psychiatricky nemocní, u kterých byla léčba „vyčerpaná“, pak následně děti „schopné rozhodování“ ,  pak podle (Groningenského protokolu z Holandsko těžce postižení  novorozenci, nyní se hovoří o tom ,že asistovaná sebevražda by měla být umožněna těm, kdo „cítí, že jejich život je již kompletní“.. a tak se dr. Kemme ptá: Kdo bude další??

V následující části přednášky pokládal další otázky: Jak odolat? Jak odolat tsunami sekularismu? Nabízí následující odpovědi:

1)    Víra a spiritualita

modlitba- Pane, tvůj služebník naslouchá“,

být jako „dobrý samaritán“ –milovat své bližní, nepřátele, hříšníky,

svědčit o naději, kterou člověk má – s laskavostí a respektem

2)    Antropologie a etika – zde dr. Kemme připomněl význam Jana Pavla II, jeho Teologie těla, kdy muž a žena jako manžel a manželka sdílejí společenství lásky, života

3)    Věda, odbornost- medicína, společenské vědy,  jež vyžadují profesionální nasazení,

4)    Postoj církve – zde též připomněl, že rozvoj eutanazie je důsledek legalizace antikoncepce, legalizace potratů, a jak pak také zaznělo v diskusi, důsledek expanze gender ideologie

Dr. Kemme upozorňuje, že v argumentaci nemůžeme zůstat ani v defenzivě, ale ani být agresivní. Je potřebné být trpělivý, laskaví.

Jak tedy odolávat tsunami eutanazie? Modlitbou (adorací), soucitem a re-evangelizací

Současný stav je tedy výzvou k nabídnutí:

Více lásky

Víc pravdy

Více respektu k životu

 

 

 

 

Zobrazeno 597×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio