s úctou k životu a k rodině

Bohem požehnaná akce

1. 5. 2016 21:20
Rubrika: Nezařazené | Štítky: PPR , neplodnost , manželství , úcta

Tak by se možná mohla nazvat akce banskobystrického centra pre rodinu, kdy v Donovalech ve dnech 29.4.- 1.5. proběhl víkend pro bezdětné páry.

Organizátorům se podařilo zorganizovat setkání pro manželské páry, kterým se dosud nepodařilo otěhotnět, nebo o miminko z nějakých důvodů v průběhu těhotenství přišli a zatím nemají děťátko narozené. Během pátečního podvečera jsem měla možnost vysvětlit účastníkům, na čem je založena metoda NAPROHELP, a proč je taková její velká úspěšnost- 80% porodů. Proč nedoporučujeme a v našem centru zásadně neprovádíme stimulace ovulace, která těžce poškozuje zdraví ženy a má i možný potratový účinek. Pro mnohé to bylo překvapení, protože stimulace se v gynekologických ambulancích velice často předepisuje. Pak v diskusi a v rámci osobních konzultací jsme se s mnohými shodli , že když paní přišla do ambulance, dostala předepsané léky na stimulaci 3.-5. den a od 16. dne Duphaston, v lepší situaci Utrogestan.  Mnohé ženy byly opravdu vděčné, že slyšely povzbuzení, že toto není správná cesta a že si takto vůbec nemusí poškozovat zdraví.  A hlavně, že slyšely, jak se takové situace dají řešit – zdravě a při tom úspěšně.

Informace o symptotermální metodě sensiplan pro mnohé byly opravdu novinkou.  A především povzbuzením, že takto, bez závislosti na gynekologické ambulanci a tom, co pan doktor vidí či nevidí na ultrazvuku, se dá v cyklu dobře zorientovat.

Zajímavé bylo svědectví jedné z žen, které na základě ultrazvukových vyšetření řekli, že vůbec u ní neprobíhá ovulace a při tom v daném cyklu otěhotněla. Miminko se tehdy neudrželo, pak se rozkrvácela.  Ale i její zkušenost potvrzuje, že se nedá slepě věřit nějakým nálezům z ultrazvuku a hlavně – ultrazvukové nálezy se musí umět správně interpretovat. Spolu s ostatními jsme se shodli, že takové mylné informace vyloučí sledování dle symptotermální metody

Pro mnohé muže přineslo úlevu moje sdělení, že spermiogram vůbec nemusí podstupovat. Pak je v tom ještě utvrdil dr. Maritn Šmehil, který v sobotu měl přednášku k dané problematice z pohledu urologa.

Setkání bylo pěkné i tím, že zde měli přednášky i kněží. Kněží tak zajistili „duchovní“ servis. Zatímco my, lékaři, jsme nabídli možnost konzultací nad zdravotními problémy, kněží umožnili duchovní rozhovor nebo přímo svatou zpověď. V sobotu večer jich bylo k dispozici pět!

Domnívám se, že to byla dobrá akce. Podle ohlasů přinesla mnohým povzbuzení vytrvat na zdravé cestě za miminkem, otevřela další možnosti, o kterých dosud nevěděli, i ujištění, co nemusí podstupovat a čemu se na cestě za miminkem vyhnout. 

Zobrazeno 1667×

Komentáře

LudmilaLáz

již od loňského roku přemýšlím nad tím, zda by se podařilo něco podobného uspořádat i v České republice. Hlavně to naráží na to, že nevím, zda bychom našli dostatek kněží, kteří by byli ochotní se takové akce zúčastnit.

LudmilaLáz

Od kněží bych očekávala následující: Být k dispozici těmto manželským párům. Povzbudit je dál vydržet v souladu s morálním učením katolické církve. Pokud již zaváhali, a šli cestou umělého oplodnění, tak je povzbudit,aby se přes toto překonali, dál tyto praktiky nepodstupovali. Ale je potřebné, aby se ti kněží v dané problematice nejen orientovali, ale hlavně, aby si na dané téma vyčlenili čas.

LudmilaLáz

Často i u velice kvalitních kněží se setkávám s překvapením, když se je snažím motivovat k tomu, aby se nebáli hovořit o nabídce CENAP, o kurzu "Neplodnost, příčiny, řešení". Netuší, že mají ve své farnosti lidi, kteří se potýkají s bolestí nenaplněné touhy po dítěti.A na druhou stranu se setkáváme u nás v CENAP s tím, že lidi trpící nenaplněnou touhou po dítěti od kněží nedostali informaci o tom, že v CENAP bychom jim při této bolesti mohli smysluplně pomoci.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio