s úctou k životu a k rodině

Donovaly 2018 - znovu o NAPROHELP

8. 5. 2018 20:44
Rubrika: Nezařazené | Štítky: neplodnost léčba

První květnový víkend se ve slovenských  Donovalech konalo setkání s páry, kterým se nedaří otěhotnět.

Sdělení jsem tentokrát nazvala „NAPROHELP,pomoc k zázraku početí“.

Přednášely jsme tři.

 Po úvodním vysvětlení pojmu NAPROHELP  Terezka Fülöpová nejprve přednesla základní pojmy, týkající se otázek početí, vysvětlila, jak se počítá délka těhotenství a proč tedy je důležité případně uvádět korigované měsíčky.

Já jsem pak se ujalas části, kde jsem se snažila posluchačům vysvětlit, že postupy, které jsou založeny na folikulometrii a odběrech krve, vycházející z toho, že by mělo docházet k ovulaci 14. den cyklu, jsou zavádějící a jak následně vedou k nebezpečné léčbě, která nejen že neléčí, ale naopak že stimulace ovulace vede k poškozování zdraví ženy a má možný potratový účinek. Varovala jsem též před zbytečnými aplikacemi Pregnylu, které nemají žádné opodstatnění v přirozeném procesu početí.

Následně Lucka Marková vysvětlila, na čem stojí symptotermální metoda, její výhody a přednosti pro orientaci v cyklu.

V závěru účastníky zaujalo jednak moje svědectví, že mám v ambulanci pacientky, které otěhotnění výrazně později než 14. den cyklu, že je možné zdravě otěhotnět i třeba 81. den cyklu.

Neméně povzbudivé jsou i statistické výsledky NAPROHELP.

V diskusi i v rámci individuálních konzultací, které pak využili jednotliví manželé v průběhu soboty a nedělního dopoledne, opět se řešila otázka tzv. anovulačních cyklů, kdy se ve skutečnosti nečeká a po 17 dnech, pokud nejsou známky růstu folikulu, se daný stav uzavře jako anovulační cyklus. Řada žen měla již za sebou špatnou zkušenost se stimulacemi a tak i v rámci konzultací vyjadřovaly naději, že cestou zdravou, důstojnou k jejich vztahu, jejich zdraví i možnému početí dítěte, se jim snad podaří otěhotnět. Tak jako mnohým jiným, které již s námi spolupracovaly.

Byl to náročný pracovní víkend, ale jsem přesvědčená, že to mělo smysl.

Zobrazeno 2573×

Komentáře

LidiLidi

LudmilaLáz: Nikde jsem nepsala o pravidelnosti měsíčků, dle návaznosti komentářů je snad zřejmé, že jsem zmiňovala ovulaci.

LudmilaLáz

@LidiLidi, jak jsem psala výše, když tak můžete záznam poslat ke kontrole do CENAP. Víc k tomu takto nemůžu říct. Asi dál je to opravdu na individuální komunikaci přes CENAP. Jedině snad ještě k předchozím komentářům, že někdy i 3 dny posun hrají velkou roli...A proto se vyplatí vždy zkorigovat měsíčky tak, aby se předešlo stresu z vyvolávání porodu

Zobrazit 10 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio