s úctou k životu a k rodině

Konference MCI- den 3. odpoledne- řešení neplodnosti, diskriminace v přípravě na odbornost i v následné praxi

23. 9. 2017 10:50
Rubrika: Nezařazené

Matercare Internacional (MCI) je mezinárodní organizace, která si klade za své poslání vzdělávání, výzkum  a podporu gynekologie v souladu s morálním učením katolické církve.

Kromě aktivního projektu misie v Africe, kde je pod hlavičkou MCI provozována porodnice a prenatální péče v přilehlých menších střediscích, MCI též organizuje mezinárodní konference katolických gynekologů. Letos se v Říme ve dnech 20.- 24. 9. koná již 13. Konference MCI.  

v pátek 22.9. odpoledne nejprve dr. Elvis Seman prezentoval úspěch jejich kliniky léčby nechtěné neplodnosti poukázal na výrazný finanční rozdíl v nákladech na dosažení početí a narození pokdu se používají přirozené metody a pokud se používá IVF. V rámci tohoto bloku jsem měla možnost prezentovat naše výsledky s metodou NAPROHELP jako velice úspěšnou cestu dosažení početí a narození dítěte. Velký zájem a ohlas vzbudila prezentace kazuistik, předavším úspěšná otěhotnění v případě předchozích diagnoz “anovulace“, význam symptotermální metody v orientaci cyklu, která odkryje mnohé do té doby falešně stanovené diagnozy anovulace v důsledku špatně načasovaných odběrů krve, špatného načasování ultrazvukových vyšetření i falešného odečtu „vrcholu hlenu“, pokud se pár orientuje pouze podle hlenového příznaku.

Další část odpoledního bloku byla věnovaná hledání souladu mezi svědomím a přípravou k atestaci v oboru gynekologie a porodnictví. P. Richard Taylor hovořil velice nadšeně o odvaze kardinála Newmana a jeho odkazu i pro dnešek, pro mediky. Velice emotivní byla přednáška dr. Brendana Milera z Austrálie, který popisoval osobní zkušenost s diskriminací na odděleních nemocnic, když odmítal provádět potraty, když se snažil ženy navést z užívání antikoncepce na respektování PPR. Navzdory všem úskalím a mnohdy vysloveně nepřátelskému jednání vedoucích, co jej měli „připravovat k atestaci“, ale výsledně gynekologem je. Pro mne tato přednáška byla tak trochu připomenutím mé osobní, ne zcela jednoduché cesty k atestaci.

Večer dr. Robert Walley se svým synem prezentovali informace o projektu Isolo, porodnici v Africe. Minimum císařských řezů je jedním z význačných faktů porodnictví v Africe. Na druhou stranu ale africké porodnictví strádá nedostatečnou prepartální péči, a tedy výsledně poměrně vysokou mateřskou i novorozeneckou úmrtností. Dr. Walley též upozornil na fakt určité formy skryté diskriminace ze strany farmaceutických firem, kdy, jak zjistil, nákupy potřebných zdravotních prostředků jsou dražší, pokud s potřebnými léky neodebírá antikoncepci. Navzdory tomu ale provozuje zařízení, které je sice chudě vybavené, nemá pořádně na platy lékařům, ale  lidé zde pracují s radostí, s nadšením, s vědomím svého poslání. 

Zobrazeno 508×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio