s úctou k životu a k rodině

Konference MCI- den 2.- odpoledne- reprodukční zdraví a matení jazyků

23. 9. 2017 10:31
Rubrika: Nezařazené

Matercare Internacional (MCI) je mezinárodní organizace, která si klade za své poslání vzdělávání, výzkum  a podporu gynekologie v souladu s morálním učením katolické církve.

Kromě aktivního projektu misie v Africe, kde je pod hlavičkou MCI provozována porodnice a prenatální péče v přilehlých menších střediscích, MCI též organizuje mezinárodní konference katolických gynekologů. Letos se v Říme ve dnech 20.- 24. 9. koná již 13. Konference MCI.  

Odpolední přednášky 21.9. zahájil  p. Woodall, který  se věnoval problematice PPR z pohledu kněze.

Následovala přednáška Johna Smeatona, ředitele organizace na ochranu nenarozeného života (SPUC) z Velké Britanie. I tento řečník zdůraznil rizika odklonu společnosti od kultury života ke kultuře smrti, podkopání úcty k rodině, k manželství jako celoživotního svěrného svazku mezi mužem a ženou, poukázal na souvislost mezi legalizací potratů, rozšířením antikoncepčních technik s následným přechodem antikoncepční mentality k potratové, poukázal na riziko oddělení sexu od lásky  a plození, kdy se společnost otevírá stále benevolentněji k umělému oplodnění a následně k homosexuálním svazkům, jejich nárokům na „manželství“ a adopce dětí.

V obdobném tonu pokračovalo sdělení Patrika Buckleyho z Irska, který se věnoval postojům Spojených národů a Světové zdravotnické organizace. Poukázal na fakt, že dochází vysloveně k matení pojmů. Kdy reprodukční zdraví je chápáno jako přístup žen a  dívek k hormonální antikoncepci, umělým potratům, pokud antikoncepce „selže“, přístup k umělému oplodnění. Upozornil na devastující účinek na děti a rodiče v oblasti sexuální výchovy. Poukázal na fakt, že reprodukční zdraví je potřebné oddělit od kultury smrti.

 K problematice IVF poukázal na fakt, že podle některých statistik na 1 živé dítě je potřebné 23 embryí.

Na to, že z křesťanského milovat a být milován se stává pragmatické heslo využít a být využíván, poukázali ve svém společném sdělení Nik Nikas  a Dorinda Bordlee z bioetického centra z USA. Zazněla zde také myšlenka, že vědec bez etiky je jako loď bez kormidla.   

Poslední přednáška ze čtvrtka byla zaměřena na činnost prenatálních hospiců a nenatální paliativní péči, kterou přednesl dr. Giuseppe Noia. Poukázal na fakt, že díky prenatální diagnostice v Itálii došlo k prudkému nárustu eugenických potratů. Zatímco v roce 1981 bylo provedeno 0,5% potratů z eugenických důvodů, v roce 2015 to bylo 5%

Dr. Noia poukázal na výrazně rozšířený fenomén ve společnosti, tzv. „perfekt fetus syndrom“ tedy touhu rodičů a lékařů mít (a nechat žít) pouze perfektní dítě.

V závěrečné diskusi dr. Smeaton opět poukázal na nesoulad mezi učením katolické církve a praxí ve společnosti. Poukázal na to, že vždy zde budou snahy nějakým způsobem učení „měnit“. Jako řešení nabídl především lépe učení církve vysvětlovat, hledání jasných slov, jasného výkladu, a především – modlitbu a půst. 

 

Zobrazeno 598×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio