s úctou k životu a k rodině

Konference MCI - den 2.- dopoledne - provedení potratu není projevem milosrdenství, není řešením

23. 9. 2017 10:24
Rubrika: Nezařazené

Matercare Internacional (MCI) je mezinárodní organizace, která si klade za své poslání vzdělávání, výzkum  a podporu gynekologie v souladu s morálním učením katolické církve.

Kromě aktivního projektu misie v Africe, kde je pod hlavičkou MCI provozována porodnice a prenatální péče v přilehlých menších střediscích, MCI též organizuje mezinárodní konference katolických gynekologů. Letos se v Říme ve dnech 20.- 24. 9. koná již 13. Konference MCI.  

 

Ráno 21.9. po mši svaté, kterou celebroval pan kardinál  J.E. Willem Ejik, měl zajímavou přednášku právě tento kardinál.

Jeho tématem byla problematika euthanazie a tzv. „asistovaná sebevražda“.

 Pak kardinál poukázal na to,  že v Holandsku byla zavedena eutanasie jako v první zemi na světě.  Tlaky na rozšiřování možností poskytovat eutanazii a asistovanou sebevraždu se stupňují, protože tento trend přináší do zdravotnictví peníze. I proto se vážně hovoří o přípravě zákona, který by umožňoval eutanazii nejen pro vážně nemocné, ale že by byla poskytována i těm, kdo „nechtějí žít“, cítí se být staří, handicapovaní… v souvislosti s eutanazií pan kardinál poukázal na fakt, že stoupá počet potratů do 24. týdne těhotenství, při tom klesá počet narozených dětí s „handicapem“. Pan kardinál zdůraznil souvislost s prenatální diagnostikou, eugenickými potraty a otevřeností společnosti k eutanazii.

Pan kardinál též poukázal na souvislost mezi legalizací potratů, otevřeností společnosti vůči homosexuálním svazkům a současně i eutanázií. Tato kultura smrti postupně proniká společností. Naše společnost vyvinula „funeral engineering“  - technologie smrti.

Pan kardinál též vyzdvihl potřebu, abychom se stali „kreativní minoritou“ .

Dalším řečníkem byl dr. Gian Lugi Gigli. Tento lékař, neurolog v současné době poslanec italského parlamentu, upozornil na fakt, že i katoličtí lékaři často poručuji Hypokratovu přísahu,i když sice do kostela chodí, pracují proti učení katolické církve a zabití nenarozeného dítěte bývá předkládáno jako projev milosrdenství. Podpora lékařů, kteří jsou proti potratům, proti antikoncepci, je nízká, mladí lékaři, pokud chtějí žít v souladu s morálním učením církve, obory, jako je gynekologie, opouštějí. Spolu s dr. Walleym připomněli svá první osobní setkání i motivaci „něco s tím dělat“ a jak tedy právě před 20 lety se v Římě konala první konference Matercare International.

Emotivní sdělení, vyzývající k ochraně života, neprovádění a nepodstupován potratů, a to ani z „terapeutických“ důvodů, přednesla dr. Gianna Emanuela Molla, dcera svaté Gianny B. Molla.

Mladý Raymond de Souza, kněz, novinář z Kanady, hovořil o problematice svobody vyznání práva a medicínské praxi.

S úctou a s pozorností jsme v aule naslouchali svědectví pana profesora Bogrdana Chazana, který byl diskriminován v Polsku za to, že odmítl ženě provedení potratu po potvrzení diagnozy nemoci dítěte. Pan

profesor hovořil o tom, že v Polsku sice nejsou povolené legální interrupce, ale ukončení života dítěte z důvodu vývojové vady je plně legální. Přesto pan profesor, když se stal ředitelem nemocnice ve Varšavě, rozhodl, že v této nemocnici, která navíc nese jméno nemocnice sv. rodiny, se žádné potraty provádět nebudou. Hovořil o tom, jak toto rozhodnutí nebylo jednoznačně přijímáno ani mezi „věřícími“ kolegy. Ale zajisté, na druhou stranu, dostalo se mu i souhlasné podpory. Pak došlo k dnes již veřejně známé situaci, kdy odmítl provedení potratu, pacientce naopak nabídl péči o ni a její nenarozené děťátko až do přirozené smrti plodu.

 

Zobrazeno 588×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio