s úctou k životu a k rodině

Naděje vůči manipulacím a chaosu

25. 6. 2017 15:27
Rubrika: Nezařazené | Štítky: PPR

Včera, 24.6.2016, byla ukončena teoretická část kurzu pro poradce PPR. Vnímám jako velice důležité, že je tu další skupinka nadšených, ale především vzdělaných žen oblasti reprodukční medicíny, lidské sexuality, které se nenechají jen tak zmanipulovat k antikoncepčnímu chování, myšlení, ale navíc jsou ochotné a schopné pomáhat ostatním v této tak citlivé oblasti. Ještě je čeká na podzim zkouška z teoretických znalostí i prokázání praxe v poradenství PPR, ale domnívám se, že již dnes mohu říct, že tyto účastnice jsou velikou nadějí v dalším šíření správných informací o symptotermální metodě.  

Sympotermální metoda je metoda tzv. přirozeného plánování rodičovství, možná snad lépe řečeno, metody porozuměni, vědomí plodnosti. Symptotermální metoda (STM), kterou v CENAP učíme, je velice dobře vypracovaná. Je to metoda, která má jednoznačná pravidla, kterými správně můžeme určit, kdy došlo k ovulaci. To je důležitá informace, pokud se potřebujeme v cyklu zorientovat diagnosticky, tedy rozhodnout, zda je u ženy potřebná nějaká hormonální léčba, a také v situaci, kdy potřebujeme spočítat pravděpodobný termín porodu, a tedy umíme určit, když došlo k početí miminka. Díky současným znalostem o společné plodnosti je možné zcela správně určit hranice plodného období, pokud se manželé potřebují vyhýbat početí. Symptotermální metoda ve svém diagnostickém smyslu má ještě další význam – díky ní se zavčas podchytí některé hormonální nerovnováhy, ty se zavčas léčí a tak se předchází rozvoji rakoviny dělohy, vaječníků. Díky spolehlivosti STM není důvod ničit si zdraví hormonální antikoncepcí a tedy je u uživatelek STM nižší riziko rozvoje rakoviny čípku či rakoviny prsu.

V dnešní době čelíme velkému tlaku farmaceutického průmyslu s rozsáhlou nabídkou různých metod antikoncepce, očkování, hormonální substituce. Veřejnost je vystavena tlaku reprodukčního průmyslu v otázkách umělého oplodnění, tlaku na manipulace s počatými dětmi, který se projevuje především tlakem na podstoupení testů na vývojové vady, stále se čelí potratové mentalitě.

Ale ani období okolo porodu nepředstavuje pro mnohé rodiče jednoduché období v rozhodování.   V důsledku neznalosti mnohé ženy jsou vystavené tlaku na podstoupení vyvolávání porodu bez objektivního důvodu, veřejnost je manipulovaná v informacích o domácích porodech. Pak po porodu jsou rodiče vystaveni dalšímu tlaku v otázkách kojení, očkování, jak děti rostou, přichází otázky tzv. sexuální výchovu dětí, kdy do školek a škol pronikají různé dezinformace. A pak dochází k nasazení hormonů u dospívajících dívek „léčebně“, a kolotoč manipulací se znovu roztáčí, s další generací.

Tlak lidí zainteresovaných v reprodukčním a farmaprůmyslu vůbec, je často rafinovaný, těžko se mu odolává. Proto je potřebné se stále vzdělávat, rozvíjet své znalosti. Je potřebné čelit nevzdělanosti, diletantství, kdy mnozí jen s částečnými, povrchovými znalostmi se angažují v „pastoraci rodin“, „poradenství PPR“, „přípravě na manželství“… a ve svém „svatém nadšení“ škodí. V ČR i na Slovensku neexistuje žádná zpětná vazba kvality poradenství přirozeného plánování rodičovství (PPR). Jediné zařízení, kde se s STM  pracuje na profesionální bazi, kde poradci jsou zaměstnáni, mají výraznou zpětnou vazbu, mají každodenní zkušenost s poradenstvím PPR, je Centrum naděje a pomoci. Je to jediné zařízení, kde se využívá znalost symptotermální metody v gynekologické ambulanci. Díky tomu je zde také veliká úspěšnost v řešení nechtěné neplodnosti, díky tomu jen minimum žen naší ambulance ke konci těhotenství „přenáší“ či podstupuje vyvolávání porodu, jen minimum žen má výrazné gynekologické patologie.  

Kromě lidí v pracovně právním vztahu, kteří pravidelně do CENAP docházejí, existuje v České republice i na Slovensku rozsáhlá síť absolventů kurzů PPR, jak základního kurzu, tak i kurzu pro poradce PPR. Absolventům kurzů je z CENAP poskytována podpora jak ve vlastním praktikování STM PPR, tak v poradenství a v osvětové činnosti.

I tímto se snažíme, aby se zmírnily důsledky chybného poradenství. Aby se zmírnily důsledky osvěty, kdy někteří šíří metodu, která nemá jednoznačná pravidla, kdy manželé nevědí, zda přece jen náhodou ještě není u nich „plodné období“, když si podle jiného pravidla již plodné období ukončí. Tento chaos se špatnými pravidly vede k neplánovaným početím. Podle mých zkušeností jak z gynekologické ambulance, tak z poradenské praxe v důsledku výuky takové chaotické metody i ti, kdo zatím neřešili neplánované početí, pokud jsou méně motivovaní, vyjadřují odporu vůči jakékoliv metodě respektování plodnosti a sklouzávají k antikoncepci.

Nelehký úkol našich poradkyní (ale i poradců) je ty, kdo zůstávají motivovaní v naučení se PPR, zájemce symptotermální metodu správně naučit, nebát se navzdory všem výše zmiňovaným tlakům a podmínkám vysvětlovat krásu a jednoznačnost symptotermální metody, její přínos pro sebevědomí ženy, její přínos pro vztah.  Není to jednoduché, ale stojí to za to. Protože zdravé ženy, spokojené maminky, šťastné páry v harmonickém vztahu, to je odměna této náročné práce. Věřím, že je to odměna nejen těmto aktuálním absolventkám, ale i těm, kdo jsou za  více než 20 let u nás vyškoleni.

A co říct na závěr? Musím se přiznat, že tyto kurzy jsou pro mne velikým povzbuzením, posilou. I proto se těším na další spolupracovníky a spolupracovnice. I proto již hledáme další termíny kurzů po prázdninách. Brzy je zveřejníme na webu www.cenap.cz. Každý, kdo má zájem, může se zapojit, do kurzu přihlásit.   

Zobrazeno 836×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio