s úctou k životu a k rodině

Jak je to s STM PPR

9. 6. 2017 0:15
Rubrika: Nezařazené | Štítky: PPR

Ve své gynekologické ambulanci, v poradně, a i zde na signálech se občas setkávám s naprostým nepochopením smyslu, významu symptotermální metody.

Především pokud přijde na téma „jak neotěhotnět“, mnozí se vytasí s námitkami o nespolehlivosti či nepoužitelnosti PPR.

Pokud se tedy vyskytnou námitky ohledně ne/spolehlivosti metody, je potřebné si nejprve ujasnit, o čem pod zkratkou PPR hovoříme. Zda o nějakých kalendářních předpokladech z 30.let minulého století nebo o moderní  symptotermální metodě, jak ji učíme u nás v CENAP, která v rozsáhlých studií má 4 otěhotnění na 1000 žen za rok?

Při odporu vůči respektování společné plodnosti se naskýtá otázka: Co by dotyční tedy manželům nabídli? Pokud pomineme zdraví poškozující a život ničící hormonální antikoncepci či tělísko, (které ale též pravděpodobnost těhotenství pouze sníží, nikdy nevyloučí), naskýtá se nabídka nespolehlivé antikoncepce, která ale také svými specifiky poškozuje – především vztah, ale má své dopady i na zdraví.  Podle studií přes kondom otěhotní nejméně 40, podle některých studií až 120 žen z 1000 při použit kondomu, při použití přerušované soulože či spermicidů je počet otěhotnění ještě větší.

I bez těchto rozsáhlých studií – když jsem se zamýšlela nad příčinami původně neplánovaných otěhotnění mých pacientek, pokud tedy takové jsou, tak se z principu jedná o používání kondomu či přerušované soulože. Pak je příčinou „překvapení“ odhad neplodných dnů - že si manželé spočítali, že již jsou 20. den cyklu a tedy mylně předpokládají statisticky určené neplodné období (tedy využili teorii z 30.let minulého století…) .  

Samozřejmě, pokud tedy se má STM PPR praktikovat, je potřebné správně stanovit hranice plodného období, a pak i plodné období respektovat – tedy dodržovat sexuální abstinenci v plodném období.  A tady se setkávám s námitkou, že sexuální abstinence „manželství poškozuje“. Není za tím něco jiného? Není tady spíš nezdravý vztah, zraněná osobnost, závislost…? Není naopak údajné plodné období zneužíváno? Možná tento pohled někoho překvapí, ale setkávám se i s tím, že ženy uměle natahují „plodné dny“, protože se mstí svému chlapovi za jeho „prohřešky“, že chtějí mít nad ním moc... (i to je realita zpětné vazby z poradenské činnosti). Nejsou všechny ženy zlatíčka.

Jindy je extrémní protažení požadavku na abstinenci z důvodu neznalosti pravidel (či špatné znalosti špatných pravidel…).

Někdy se ale opravdu „plodné“ období a tedy požadavek na sexuální abstinenci objektivně protahuje- pak je to výzva k hledání příčin, k zdravému řešení potíží. Ne nadarmo je STM PPR považována za metodu prevence rakoviny pohlavních orgánů.

Pokud se zavčas podchytí problémy, jak je STM signalizuje, předchází se i následné nechtěné neplodnosti.

Takže podle mne v zájmu zachování zdraví daného manželství i zdraví dané ženy je moc důležité se o STM PPR snažit a vytvořit takové podmínky, aby STM PPR bylo praktikovatelné.

Smyslem výuky STM PPR by mělo být naučit lidi, aby dokázali zhodnotit sledovatelné příznaky a aby uměli správně pracovat s tím, co vyhodnotí. Podporovat je v tom, aby se uměli domáhat potřebného vyšetření a léčby, na co poukazuje záznam STM PPR.

STM PPR by tedy mělo být přínosem pro ženy a muže žijící ve vztahu, mělo by jejich vztah obohacovat.

Ale STM PPR je i pro svobodné ženy. Protože žena, která zná svůj cyklus, orientuje se v něm, není manipulovatelná k neadekvátní, často i poškozující léčbě.

V dnešní době, kdy je porodnictví tak ztechnizované, STM PPR chrání matku i počaté dítě před neadekvátními postupy v těhotenství. Ale to je již další kapitola významu STM PPR.  

Zobrazeno 1672×

Komentáře

Hosanna

OK. V lékařské ordinaci je jediné řešení hormonální antikoncepce nebo potrat (Dvě děti už přece máte, ne?). Tedy u většiny lékařů, najdou se i jiní. Bez jakéhokoliv řešení se dostaneme do situace s 15 dětmi a vyčerpanou matkou, která umírá po čtyřítce. Tak to bylo v historii. PPR je způsob, jak žít křesťansky a přitom přežít. Už je to jasnější?

Václav Šablatura (sab047)

Pro koho je reseni HAK nebo potrat?
Jo ... mozna ma nekdo sex na nejvyssi pricce hodnot.

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio