s úctou k životu a k rodině

PPR

1. 5. 2017 20:20
Rubrika: Nezařazené | Štítky: PPR

PPR

Diskuse o tzv. přirozeném plánován rodičovství (PPR) představuje často poměrně „výbušné“ téma. PPR vyžaduje určitou vnitřní kázeň, spolupráci manželů, vzájemný respekt.

Snad taková soukromá odbočka. Žiji v manželství již 32 let. Z hlediska vyhýbání se početí prošli jsme si jak „antikoncepčním“ obdobím, tak i snahou o respektování plodných dnů. Mohla bych vyprávět o tom, jak se nám někdy zdály být plodné dny dlouhé, náročné. Ale také bych chtěla svědčit o tom, jaký klid přineslo krásné milování bez jakýchkoliv antikoncepčních prostředků, bez narušení spontaneity, v klidu, s vědomím, že jsme v neplodném období. Respektování společné plodnosti nám přineslo prohloubení vzájemného porozumění, vzájemné komunikace -  i v těch zdánlivě s plodností nesouvisejících věcech, jako je praktický chod rodiny. A pak jednoznačně jsme vnímali prohloubení vztahu k Bohu Stvořiteli, možná jak zde někdo psal – klid ve svědomí.

Naprostá nepodpora PPR ze strany odborné veřejnosti, časté diletantství těch, kdo se v propagaci PPR zde v ČR angažovali, a možná i vnitřní touha více do celé problematiky proniknout, to vše mne pak přivedlo ke změně specializace z dětského lékařství na gynekologii a porodnictví. Prohloubení znalostí dané problematiky, vzdělání v zahraniční, to vše mne dovedlo k tomu, že nejen v osobním životě, ale i ve své gynekologické praxi znalost symptotermální metody (STM PPR) plně využívám.

PPR – konkrétně symptotermální metoda (STM PPR), jak ji učíme v CENAP, je vysoce spolehlivá. To ale neznamená, že i když se ji manželé zcela správně naučí a budou s námi spolupracovat, že na 100% neotěhotní.  To nikomu nezaručí žádná metoda. Otěhotnět se dá jednoznačně nejen při praktikování STM PPR, ale tím spíše při používání jakékoliv antikoncepce. Ale ve prospěch PPR hovoří nejen zahraničním studie, ale i to, že za ty roky, co se gynekologii a výuce PPR věnuji, jsem viděla více otěhotnění přes hormonální antikoncepci než přes správné praktikování STM PPR.

Znalost v cyklu pomocí STM PPR má další, nedozírný význam. Pokud si manželé přejí otěhotnět, anebo z principu, když došlo k početí, tak vědí, kdy k početí dítěte došlo. A tedy mají správně stanovený pravděpodobný termín porodu. To je v dnešním porodnictví velice důležité, protože jen málokterá žena otěhotní ve 14. den cyklu. Přesto se na gynekologii zarputile počítá s tím, že by žena měla počít 14. den cyklu. Pokud je špatně stanovený termín porodu, tak žena je jak na začátku těhotenství vystavena stresům, že se údajně miminko nevyvíjí či že se vyvíjí „špatně“. A i když to se překoná, tak nastávají problémy na porodním sále. Žena je stresovaná pro údajné přenášení, v takové situaci porod bývá vyvolávaný a vyvolávání někdy končí císařským řezem – zcela zbytečným. Takže stanovení délky těhotenství a termínu porodu pomocí STM je velice důležité. (Ultrazvuk příliš často též spíše mate, než pomáhá, ale to je na další povídání…)

Chtěla bych podpořit každého k naučení se STM PPR.

Aby k tomu zájemci našli odvahu, a aby měli větší jistotu v orientaci v cyklu, nabízíme v CENAP možnost konzultací cyklů. A samozřejmě, nejprve doporučuji objednat si z webového obchůdku CENAP publikaci, kde je STM vysvětlená.

Někdy se setkávám s námitkou, že PPR se nedá praktikovat při nepravidelných cyklech. Ale opak je pravdou.  STM PR Vás právě upozorní, že když je nějaký cyklus „výjimečný“, tak to ze záznamu vidíte. Proto je STM PPR tak významná právě při nepravidelných cyklech, při kojení, při hektickém životu.

Co tedy říct na závěr? Ano, praktikování PPR, respektování společné plodnosti, může být někdy hodně náročné. Ale při znalosti pravidel, při správné orientaci v cyklu, při potřebě vyhnout se početí a respektování společné plodnosti, žena je klidnější, spokojenější. A to z toho důvodu, že pokud žena dobře rozumí svému tělu, nemá obavy z neplánovaného početí. Tento klid a spokojenost se přenáší na celý vztah, celou rodinu. A tak tedy i muž v takovém vztahu je výsledně spokojenější.

 

Zobrazeno 1454×

Komentáře

TetaAni

Paní doktorko, díky za článek - naprosto souhlasím.
Žiju 30 let v manželství - nic jiného než PPR neznám a neměnila bych.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio