s úctou k životu a k rodině

Ohlédnutí za seminářem k NAPROHELP

2. 4. 2017 21:39

V sobotu 1.4. se v CENAP konal seminář na téma NAPROHELP, úspěšná cesta k dítěti.

Bylo potěšující, že přijeli zase další gynekologové, endokrinolog, urolog.  Pomalu se rozšiřují řady lékařů, kteří si uvědomují, že je zde i jiné řešení nechtěné neplodnosti, nenaplněné touhy po dítěti, než pouze umělé oplodnění. Řešení vysoce úspěšné, důstojné ke zdraví ženy, podporující partnerský vztah a chránící počaté dítě.

 

NAPROHELP je založena na orientaci v cyklu pomocí symptotermální metody (STM). Díky ní nejen zjistíme, zda a co jak léčit, ale také pak správně určíme pravděpodobný termín porodu. O STM přednášela porodní asistentka Bc. Marie Čalkovská

Konkrétní pravidla STM vysvětlila Mgr. Cikánková, jak jsem zjistila až po skončen jejího příspěvku, tak jsem se zaposlouchala do jejího  přednesu, že jsem ji zapomněla vyfotit.

 

Pokud se má pochopit STM, musí být předloženy základní informace o fyziologii menstruačního cyklu.  Odbourávat mýtus , že ovulace musí být 14. den cyklu. Podpořit rozšíření informace, že i 50 denní cyklus může být zdravý - pokud v něm proběhal ovulace a období od ovulace do menstruace trvá 2 týdny. Této úlohy se velice dobře zhostila dr. Lucie Šmehilová.

Metoda NAPROHELP je zaměřena na zlepšení reprodukčního zdraví celého páru. O významu zdraví muže z pohledu androloga- urologa hovořil dr. Šmehil. Diskuse se rozvinula v okamžiku, kdy dr. Šmehil zdůraznil, že spermiogram vůbec není potřebné podstupovat. Je vidět, že nejen otázka toho, že ovulace nemusí být 14. den cyklu, ale i přeceňování významu spermiogramu a nedomýšlení důsledků masturbace pro vztah, jsou stále živá témata, o kterých je potřebné hovořit.

Správě stanovit termín porodu je možné jedině dle STM. Pokud se STM nezná, odchází k falešným závěrům o délce těhotenství. Ultrazvukové vyšetření může být spíše zavádějící než pomáhající. Samozřejmě pokud máme záznam cyklu dle STM, ultrazvuk pak krásně potvrdí to, co nám STM ukazuje. Naopak ale zůstává spousta otazníků. Jak s pomocí STM stanovit termín porodu účastníky seznámila Mgr. Jana Vaňková

Další sobota plná informací, nových i obnovených kontaktů, je za námi.

Potvrdila, že informovanost o významu symptotermální metody ( STM) je zcela nedostatečná. Že mezi laickou i odbornou veřejností je významná neznalost pravidel STM. Neznalost pramení i ze zcela chybné výuky STM PPR, kdy informace o zhodnocení cyklu šíří nedostatečně či špatně vyškolení lidé.

Potvrdila i často až naivní představu, že umělé oplodnění je rychlé a úspěšné řešení nechtěné neplodnosti. Jak i odborný tisk manipuluje s podvědomím všech, kdy se nezveejňují či přímo zamlčují bolestné důsledky umělého oplodnění.

Znovu se potvrdilo, že je potřebné stále a dokola připomínat přeceňování významu ultrazvukového vyšetření.  Dnešní gynekologická ambulance, perinatální poradna, se bez ultrazvuku neobejdou. Ale pokud není „správné zadání“, dochází právě na základě ultrazvukové diagnostiky k chybným interpretacím. Pokud nevíme podle STM,  kdy došlo k početí, nemůžeme se vyjádřit, zda se jedná o adekvátně se vyvíjející zárodek. Pokud se zná STM, odbourá se řada falešných diagnoz mimoděložních těhotenství i „zmlklých těhotenství“.  

Zobrazeno 1779×

Komentáře

Anicka

Díky moc za vaši práci a za cenné informace!

amperijas

no a já mám prima vzala jsem ibalgin a prospínkala jsem a vydím že ani capučino silné nezabýra

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio