s úctou k životu a k rodině

Konference "Když dítě nepřichází"

19. 3. 2017 19:17
Rubrika: Nezařazené | Štítky: plodnost , láska

Příjemná atmosféra, naplněný sál, pozorní posluchači – co více si přát pro přednášky? To se podařilo v rámci konference „Když dítě nepřichází“.

Po úvodním slovu otce biskupa Hrdličky, který připomněl význam důvěry v Boží prozřetelnost, a to i tehdy, když se nám z našich lidských hledisek nedaří.  

Dr. Horká v přednášce „Klíč k mému tátovi“ připomněla možné příčiny psychických problémů u dětí po IVF, připomněla zlo anonymity dárcovství.

Pak následovala moje přednášky, kde jsem shrnula příčiny nechtěné neplodnosti, jaké jsou možnosti jejího řešení i s tím, jaká jsou rizika a omezení těchto řešení. Snažila jsem se poukázat na to, že při respektování znalostí o lidské plodnosti, jakou nám umožňuje symptotermální metoda a se správnou podporou organismu, doléčením, co je doléčit potřeba, je možné dosáhnout v rámci tohoto komplexního přístupu, který jsme nazvali jako NAPROHELP,  až 80% úspěšnosti v řešení nechtěné neplodnosti. Zásadou NAPROHELP je nepoškozování zdraví a úcta k počatému životu od možného početí. Proto mimo jiné se v rámci NAPROHELP zásadně nepoužívá žádných stimulací ovulace (žádný Clostilbegyt a podobné léky)  ani vyvolávání ovulace (Pregnylem). Hovořila jsem i o tom, že stimulace ovulace má i možný potratový účinek, protože tento fakt je často zamlčován a zlehčován.

Poctivý přistup, vysoká profesionalita při přípravě přednášky- tak by se dala shrnout charakteristika přednášky P. ThLic Tomáše Klíče. Připomněl základní fakta katolické morálky k otázkám řešení nechtěné neplodnosti. Bylo moc důležité, že tento hlas na konferenci zazněl.

Další přednášku měl připravenou MUDr. Martin Šmehil, urolog z Prahy. Vzhledem k jeho nemoci jsem jeho přednášku přednesla já. Snažila jsem se v rámci toho sdělení povzbudit manžele, že i v případě potíží u muže situace často řešitelná je, zdravě a úspěšně. Ve shodě s připravenou prezentací dr. Šmehila jsem poukázala též na morálně- etické problémy získávání spermiogramu masturbací, spornost hodnocení výsledků spermiogramu a především, že spermiogram se nijak podstupovat nemusí.  

Očekávání nijak nezklamala Mgr. Hana Imlaufová. Přednesla velice pěkně zpracovanou studii o psychomotorickém vývoji dětí z IVF, o prokazatelných potížích těchto dětí a obtížích jejich rodičů ve výchově, a pak přidala kazuistiky ze své poradenské praxe, kdy potíže dětí jistě souvisí s jejich početím v rámci IVF.

Obecenstvo bylo velice příjemné, zvídavé, kultivovaně kladlo dotazy, přestávky probíhaly též ve velice příjemné atmosféře.

Je moc dobře, že se k této akci olomoucké Centrum pro rodinný život spolu s nadačním fondem Credo odhodlalo. Patří jim veliké poděkování.

Jediné, co byla určitá „vada na kráse“, byla naprostá neúčast kněží. Při tom oni jsou v katolické církvi ti rozhodující, kdo může pár, který strádá nechtěnou neplodností, je dál nasměrovat správným směrem, aby nespadli do kolotoče reprodukčního průmyslu. Je důležité, aby kněží věděli, že je zde velice kvalitní nabídka, že je možné kam lidi poslat, a také, jak je povzbudit. To si myslím, že byla škoda, že se je nepodařilo nějakým způsobem oslovit, aby též přišli. 

Zobrazeno 1146×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio