s úctou k životu a k rodině

NAPROHELP pro odborníky

13. 11. 2016 18:35
Rubrika: Nezařazené | Štítky: neplodnost , zdraví

V sobotu 12.11. 2016 se v prostorách brněnského CENAP konala konference s mezinárodní účastí o NAPROHELP, metodě, která pomáhá v přirozeném procesu početí. Bez umělého oplodnění, bez poškozování organismu ženy stimulacemi, a přesto vysoce úspěšně - 80% žen s pomocí NAPROHELP nejen otěhotní, ale i porodí své vysněné děťátko.  NAPROHELP pomáhá nejen v situacích, kde se dosud nepodařilo počít a porodit dítě, ale i tam, kde manželé prožili ztrátu děťátka, spontánní potrat.

Metoda NAPROHELP je zaměřená na podporu zdraví u obou, u muže i u ženy. Díky této metodě se manželé velice dobře umí zorientovat ve své společné plodnosti, s pomocí symptotermální metody jsou správně načasovány jak užívání léků, tak potřebná vyšetření.  Zásadou NAPROHELP je nepoškozovat zdraví ženy, neubližovat  počatému zárodku, nevytvářet prostředí, které by mohlo vést k zbytečnému potratu. Proto zásadně při NAPROHELP není používána stimulace ovulace.

Pro mnohé bylo překvapením, jak často dochází k početí výrazně později než předpokládaný 14. den cyklu. Účastníci ocenili, že si mohli na záznamových tabulkách vyzkoušet, jak správně je vyhodnotit, jak správně spočítat pravděpodobný termín porodu a tím předcházet naprosto zbytečným zásahům ve formě vyvolávání porodu. 

Diskutovalo se nad důsledky neznalosti symptotermální metody (STM PPR) jak mezi odbornou, tak i laickou veřejností, kdy ženy se pak snadno nechají zmanipulovat do užívání léků na stimulace ovulace v případě nechtěné neplodnosti. A pak chybí již málo k tomu, aby nešťastní manželé podlehli nátlaku, a v touze po dítěti podstupují různé praktiky umělého oplodnění. V případě vyhýbání se početí v důsledku často podivných informací o orientaci v společné plodnosti mnozí sklouzávají k různým formám umělé antikoncepce, která vždy nějakým způsobem narušuje vztah mezi mužem a ženou, mnohé formy umělé antikoncepce poškozují zdraví a některé z nich, jako je hormonální antikoncepce či tělísko, mají i možný potratový účinek.  Právě po vysazení hormonální antikoncepce se vyskytují různé formy poruch menstruačních cyklů, které při touze po dítěti vedou k dalšímu kolotoči užívání léků na stimulace ovulace. Při tom by stačilo tak málo, mít síť správně vyškolených poradců STM PPR. V tom jsou jak v České republice, tak na Slovensku, veliké slabiny. Vzdělávání lidí, kteří by byli schopni kvalifikovaně poradit, naráží na velikou neochotu zodpovědných – ať již zdravotníků či sociálních pracovníků, kteří by měli dané předpoklady k poradenství, ale i na vedoucí pracovníky center pro rodinu či kněze, kteří za pastoraci rodin nesou zodpovědnost. Pokud kamarádství a přátelské vztahy mají přednost před odborností, lidem se dostávají často zmatečné informace, které je od zájmu naučit se a praktikovat STM PPR spíše odradí.  Ne každý si uvědomuje, že v poradenství STM PPR jde o zdraví a ve svém důsledku o život.

Diskutovalo se i o tom, že mnozí lékaři, i někteří věřící, raději upřednostňují svoje komerční zájmy a předepisují hormonální antikoncepci nebo stimulaci ovulace, i když o rizicích a důsledcích užívání těchto léků, lze-li tyto zdravotnické prostředky takto vůbec nazývat, vědí. Otázkám stanovení ovulace, problematice stimulace ovulace a jejím možným důsledkům byl věnovaný celý blok.   

NAPROHELP se věnuje podpoře plodnosti obou, nejen u ženy, ale i u muže. Účastníky velice oslovilo vystoupení dr. Šmehila, který přednesl podněty právě k řešení problémů ze strany muže.

 Nedocenitelný přínos NAPROHELP byl vidět na příkladu, kdy jsem referovala o situaci, kdy podle posledních měsíčků by termín porodu vycházel o celý měsíc dříve, než kdy skutečně porod proběhl. Díky NAPROHELP ale byl termín upravený tak, že pro zdravotníky žena výsledně rodila zcela v termínu - bez jakýchkoliv zásahů a komplikací. Nebyla nikým stresovaná, že by údajně přenášela, nemusela podstupovat různá vyšetření pro „potermínovou graviditu“. A to pro zdárný start miminka na tento svět bylo velice důležité – přišlo v termínu, které bylo pro ně "akorát", bez stresů rodičů, bez všech komplikací, co vyvolávání porodu, včetně zbytečných císařských řezů, přináší.  

Co mne potěšil nejvíce? Zcela zaplněná kapacita kurzu lidmi, kteří se o danou problematiku živě zajímali, velice příjemná atmosféra, jazykový mix češtiny a slovenštiny. Největší nadějí pro budoucnost je pro mne fakt, že opět přijely další gynekoložky a porodní asistentky.  

Potěšující zprávou pro ty, kdo se této konference nemohli zúčastnit je, že hledáme již termín na jaro 2017. Věříme, že i příští rok přijedou další gynekologové, porodní asistentky a poradci PPR, aby tato úspěšná alternativa umělému oplodnění a dalším poškozováním zdraví se dále šířila mezi ty, kdo si váží zdraví a života od početí.  

 

 

 

Zobrazeno 1386×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio