s úctou k životu a k rodině

Národní pochod pro život 2016

3. 4. 2016 19:35
Rubrika: Nezařazené

V sobotu 2.4., v den výročí úmrtí svatého Jana Pavla II., se v Praze konal Národní pochod pro život.  

Předcházela mu vše svatá, kterou v katedrále slavil Mons. kardinál Dominik Duka.  Koncelebroval emeritní plzeňský biskup Mons.  František Radkovský a p. Pavel Mayer, OP, a celá řada dalších kněží. Pan kardinál ve svém kázání zdůraznil význam ženy  - vždyť ženám se prvně Ježíš zjevil po svém zmrtvýchvstání, hovořil o významu matky, její výchovy k odvaze svědectví víry. Hovořil o potřebě odvahy mít děti, přijmout každé dítě. Vyzýval též k důsledné výchově k zodpovědnosti jak v rodině, tak i ve školách.  

V rámci obětního průvodu byly též přineseny růže – bílé v průměrném počtu dětí, které se denně v České republice narodí a rudé v počtu dětí, které jsou u nás potraceny.

Po mši svaté jsme přešli na Klárov. Kolpingovo dílo zajistilo pestré stravování, polévku a bagetu, kterou finančně podpořil pan kardinál, bylo možné si ale koupit i další podle chuti.

Na Klárově proběhl pěkný kulturní program, včetně pohádky s výchovným zaměřením a s povzbuzením k odpouštění. Byl zde i čas na přátelská setkání i poslechnout si svědectví některých z aktivních pro-life aktivistů na podiu . Vystoupili manželé Novákovi z Ligy pár páru , a to i z toho důvodu, že Mirek připravil pro pochod bílé kříže,  paní Jochová připomněla aktivitu Výboru na ochranu rodičovských práv. P. Jiří Korda mluvil o modlitbách za nejmenší.

Byla jsem též pozvána, abych na podiu vystoupila. I když času bylo málo, snažila jsem se připomenout všem, že je důležité nejen mluvit o potratech z tzv. sociálních důvodů, které se běžně provádí do 12. týdne. Ale že je potřebná stále připomínat, aby všechny děti byly opravdu plně přijímány. Že nelze akceptovat  zlo testování nenarozených dětí, především se jedná o prvotrimestrální screening v 11. – 14. týdnu těhotenství. Vnímám jako důležité, že je nutné stále sdělovat, že tyto testy nejsou povinné a že jsou prováděny pouze za účelem, aby se odůvodnil potrat dítěte co nejdříve. Že se zde provádí testování na nemoci, které ve skutečnosti nelze nijak léčit.

Za neméně důležité v ochraně nenarozeného života považuji stále nutnou osvětu o působení umělé antikoncepce – především hormonální antikoncepce a nitroděložních tělísek. Že obojí má i možný potratový účinek. Se všemi důsledky pro ženu.   Možný potratový účinek nelze ani vyloučit při tzv. léčbou stimulací ovulace. A samozřejmě, k mnoha potratům dochází v rámci umělého oplodnění. I když nebylo mnoho času, snažila jsem se alespoň stručně tato fakta připomenout.

Nebyl prostor k tomu, abych se mohla více vyjádřit k tomu, že samozřejmě důležité je mít i proti-nabídku. Pokud lidé si přejí miminko, je zde nezastupitelný význam metody NAPROHELP.  Nejen v řešení nechtěné neplodnosti, ale troufám si říct, i jako prevence právě nechtěné neplodnosti nebo v rámci předcházení spontánních potratů. NAPROHELP je totiž založena nejen na orientaci ve společné plodnosti na základě symptotermální metody, ale stojí i na podpoře zdraví, na prekoncepci.  Při tom samozřejmě bez magie ve formě homeopatie a podobných praktik . Rozhodně nepoškozuje zdraví a již vůbec nepodporuje riziko časných potratů, jak by tom ubylo při užívání stimulace ovulace. To je častý jev, se kterým se setkávám u mnoha věřících, že se domnívají, že stimulace je neškodná, že se s její pomocí léčí. Při tom možný potratový účinek léků na stimulaci ovulace je obecně uváděný slovy, že dochází k změně děložní sliznice, která brání uhnízdění zárodku. Neméně důležitý je i význam v orientaci v cyklu a v tom, kdy došlo k početí, a tedy správně určit délku těhotenství a i pravděpodobný termín porodu.

A pokud manželé ve vší zodpovědnosti vnímají naopak potřebu vyhýbat se početí dítěte, je zde nabídka symptotermální metody. Je to také trošku bolest v šíření informací k dané problematice, kdy se šíří různé nepodložené informace a těžko se prosazuje správný a pravdivý pohled na to, jak správně záznam dle symptotermální metody vyhodnotit. Zde je významná role poradenství v rámci CENAP, kdy nabízíme možnost konzultací  přes internet. Tím nabízíme lidem možnost metodu se dobře naučit ,oprostit se od různých mylných informací a získat jistotu ve vědomí neplodných dnů.

Bylo velice milé, že letos na pochod přijely i zástupkyně aktivit pro život ze Slovenka. I ony dostaly prostor na podiu, aby se mohly s námi podělit se svými zkušenostmi.

Pak už jsme pomalu vyrazili Prahou směrem k Václavskému náměstí. Spolu s námi vyšli i pan kardinál a otec biskup Radkovský.  Ti také uzavřeli pochod i vedením modliteb na náměstí.

Závěrem bych chtěla vyjádřit své poděkování a obdiv všem organizátorům, především manželům Ucháčovým i paní Rybové.  Sama dobře vím, co to je něco organizovat. Zvládnout takovou velkou akci se spoustou různých představ a přání zúčastěných, to je opravdu obdivuhodné. Bůh Vám tedy žehnej!

Zobrazeno 1198×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio