s úctou k životu a k rodině

Úspěšně a zdravě na cestě za dítětem- NAPROHELP 5.3.2016

6. 3. 2016 13:44
Rubrika: Nezařazené | Štítky: PPR , plodnost

Jarní akreditovaný seminář „NAPROHELP, úspěšná cesta k dítěti“ je již za námi. Proběhl ve velice příjemné atmosféře. Přijeli lidé, které problematik opravdu zajímala, a to opravdu z různých částí republiky. Co je velice povzbuzující , že přijeli další gynekologové – paní doktorka Barbora Müller od Karlových Varů, pan doktor Hambálek z Olomouce.

Přednášející byli nejen z České republiky, ale i ze Slovenska. MUDr. Laura Borošová přednesla příspěvek na téma správné nasazování gestagenů při řešení neplodnosti .  Gestageny, léky s progesteronem, pokud mají splnit svůj účel, se nesmí nasadit před ovulací. Pokud se takto dají, vyblokují vše, k čemu se organismus chystá. Pokud žena má ovulaci později než 17. den cyklu, a při tom se léky nasadí „kalendářně“ od 16. dne, tak se může vyblokovat ovulace a tedy výsledně žena samozřejmě nemůže otěhotnět. Protože řada žen má známky ovulace až po 20. dni cyklu, takové kalendářní léčení je samozřejmě kontraproduktivní. Správné nasazování gestagenů dle správného vyhodnocení STM je základním předpokladem úspěšné léčby. Účastníci semináře měli tedy možnost si nejen vyslechnout teorii, ale i v záznamových tabulkách si zkusit vyhodnotit, kdy by se gestageny měly správně nasadit.

Zkušená gynekoložka Xenie Preiningerová z Třebíčska se zhostila příspěvku na téma „Stanovení termínu porodu dle STM“ . Jako lékařka z praxe na porodním sále připomněla,  jak jsou důležité údaje uvedené v těhotenské průkazce. Jak tyto údaje výrazně ovlivní jednání porodníků. Právě proto je velice důležité správně znát symptotermální metodu, umět správně vyhodnotit, kdy došlo k početí a z toho i umět vyvodit údaje, které se pak správně napíší do těhotenské průkazky.

Pro některé bylo možná překvapením, ale především povzbuzením,  že  i v cyklu, který již trvá více než 40 dnů, můžeme prokázat ovulaci, a na základě toho v případě otěhotnění správně stanovit pravděpodobný termín porodu. Byli také seznámeni se situací, kdy cyklus vypadal jako normální, délky do 30 dnů, a přesto možnost otěhotnění v takovém cyklu by byla málo pravděpodobná, cyklus nebyl prokazatelně „zdravý“.  Jak takové situace řešit, a bez škodlivé stimulace ovulace, se věnovala MUDr. Ludmila Lázničková. Téma je to závažné i z toho důvodu, že v dnešní době nasazení Clostylbegytu na začátku cyklu, následná aplikace Pregnylu a užívání Utrogestanu od 16.dne cyklu bývá příliš časté schéma „řešení“ nechtěné neplodnosti. Při tom se výrazně poškozuje zdraví ženy, užívání  léků na stimulaci ovulace má závažná rizika, nejen v aktuálním cyklu, ale nelze ani vyloučit riziko rozvoje rakoviny v pozdější době. Co je neméně závažný fakt, tak léky na stimulaci ovulace mohou poškodit děložní výstelku, endometrium, a tedy vlastně způsobit časný potrat. Proto by tyto léky neměly být nikdy předepisovány těmi lékaři, kdo se hlásí k respektování a k úctě k životu. A ženy, které se hlásí k úctě k životu, by tyto léky zásadně neměly užívat.  Je to stejné jako s užíváním hormonální antikoncepce.  

Vyhnutí se chybné diagnozy anovulace, správné stanovení délky těhotenství a termínu porodu, umožňuje správná, bezchybná orientace v záznamu dle STM PPR. Proto MUDr. Lucie Šmehilová z Prahy,  Bc. Hana Přikrylová z Brna a MUDr. Zuzana Polcová  z Bratislavy se věnovaly problematice symptotermální metody, vysvětlení pravidel.  Jako velice přínosné vnímali účastníci možnost pod vedením poradkyní PPR správně vyhodnotit připravené cvičné záznamy cyklů dle STM.  

Metoda NAPROHELP je založena na přístupu k plodnosti obou, nejen tedy ženy, ale i muže. Jedná se o společnou ne/plodnost.  Problematice řešení problémů na straně muže se věnoval MUDr. Martin Šmehil, urolog z Prahy.

Témat na jednu sobotu bylo probráno hodně, jednoznačně panovala shoda v tom, že ti, kdo chtějí více v dané oblasti pomáhat, potřebují nejen empatii, poradenské dovednosti, ale především potřebují znalosti nezmanipulované tlakem farmaceutických firem či nějakými osobními zájmy. Základem je opravdu jednoznačná orientace v záznamech STM.  I proto je velice důležité, že opět na jaře se bude konat v CENAP Kurz pro poradce PPR. Tento kurz je výběrový, umístění v něm je možné až po úspěšném složení vstupního vědomostního testu. Pro zdravotníky se pro kurz zajišťuje akreditace. 

Zobrazeno 1632×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio