s úctou k životu a k rodině

Bez dobrých poradců PPR se nepohneme

25. 2. 2016 21:12
Rubrika: Nezařazené | Štítky: PPR , manželství , úcta

Občas se setkávám s nářky nad tím, jak PPR je nespolehlivé, jak zase někdo neplánovaně otěhotněl. Když pak řešíme vzniklé neplánované otěhotnění, velice často je na počátku špatně odvedené poradenství – povrchní, se zkreslenými znalostmi již od „poradce“, a tím špatné pochopení, výklad pravidel.

I když se snažíme pořádat kurzy STM PPR a následně kurzy pro poradce PPR, zdaleka to nestačí. Jsem přesvědčená o tom, že pokud poradenství v oblasti PPR  má mít úroveň, je potřebné, aby se „poradci“ i nadále vzdělávali. Rozhodně je potřebné a správné, když konzultují s námi záznamy svých klientek. Takový přístup by měl mít každý poradce. 

U nás v CENAP je zavedeno dvojstupňové poradenství, máme zkušenost, že i zkušené poradkyně potřebují vzájemné ujištění ve vyhodnocení některých komplikovaných záznamů. 

V rámci „bezplatného“ sebevzdělávání má kdokoli možnost si každý měsíc zkusit vyhodnotit tabulku a odpovědět na otázky ve vědomostním dotazníku, jak je uvedený na http://www.cenap.cz/dot-vedomostni.php  A to ještě tři náhodně vylosované výherce odměníme drobným dárkem.

Navzdory všem těmto možnostem a nabídce řádného vzdělávání mnoho lidí opravdu neuvěřitelně improvizuje. Často se setkávám s argumentem „jsem zdravotnice, kurz nepotřebuji“. Jenže vyhodnotit záznam ve skutečnosti neumí. A při tom by stačilo tak málo. Jen překonat svou pýchu a lenost a začít i v této oblasti více pracovat.

Někdy je to zase otázka překonání studu  - pokud se jedná o vlastní záznamy zaslané ke konzultaci. I tady bych chtěla napsat, že pravidelné konzultace záznamů přinášejí nejen zpětnou vazbu danému páru, zda záznamům rozumí, ale právě pomáhá odhalit různá nepochopení a chyby vzniklé při poradenství či po přečtení publikace.  

Vím, že nepomůžeme všem, to ani nejde, ale kdyby se podařilo alespoň z části snížit počet těžce přijímaných neplánovaných otěhotnění, bylo by to krásné.

Kdyby více manželů mělo možnost se seznámit s metodou jakou cestou porozumění své plodnosti, osvobození ze strachu by prospělo i jejich partnerství.

Ale i v situaci otevřenosti k početí platí, že pokud by uživatelé PPR uměli vše potřebné ze záznamů vyčíst, ženy by nebyly tak manipulovatelné v gynekologických ambulancích a už vůbec ne na porodních sálech.  Ubylo by tolik nesmyslných vyvolávání porodů a následných komplikací z toho plynoucích.

Ale to jsem zase na začátku – chce to mít dobré poradce PPR.

Zobrazeno 1431×

Komentáře

LudmilaLáz

Co se týče akreditovaného kurzu po poradce PPR ( http://www.cenap.cz/vzs-instruktor-stm-ppr.php) - jedná se o kurz výběrový, nejprve je nutné absolvovat vstupní test. K jeho zvládnutí je možné získat znalosti a dovednosti v rámci základního kurzu STM PPR http://www.cenap.cz/wks-stm-ppr.php

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio