s úctou k životu a k rodině

Svědectví z ambulance

15. 1. 2016 20:17
Rubrika: Nezařazené | Štítky: plodnost

Nedávno jsem zažila v ambulanci pěkné svědectví ženy, která se rozhodla vysadit hormonální antikoncepci. Měla ji tehdy nasazenou „léčebně“, na „úpravu cyklů“. Mluvila o „boji“ s jejím tehdejším gynekologem, který jí stále vysvětloval, proč je pro ni užívání antikoncepce důležité. Líčila také období napětí, kdy nevěděla, co se v jejím těle vlastně děje, když do té doby při hormonech pravidelné krvácení nepřicházelo. Potěšilo mne, jak vyprávěla, jak pro ni bylo úlevou, když si objednala od nás Průvodce STM, a kdy jsme jí v průvozím dopise vysvětlili, proč se její tělo nyní takto chová a navedly ji ke sledování příznaků, zda se vaječníky konečně probouzí. Dnes jako vdaná paní si užívá spokojenosti, že se ve svém těle umí dobře zorientovat, rozumí mu, spolu s manželem rozumí společné plodnosti. Pod naším vedením se naučili dobře určit neplodné dny. Jen vyjádřila lítost, že je tolik lidí tak zmanipulovaných farmaceutickými firmami. Že i její maminka byla tehdy přesvědčená, že se dcera bude léčit, když bude užívat antikoncepci.

Uvědomila jsem si, jak je důležité stále o tom mluvit. Že užívání hormonální antikoncepce není žádná léčba. A také že rozhodnutí vysadit hormonální antikoncepci je dobrý počin, důležitý pro ženu, její tělo, její zdraví – a to nejen tělesné.

Ale také že je potřebné informovat o tom, že vysazení hormonálky je první krok. Že je důležité, aby žena uměla poznat, jak se její vaječníky vzpamatovávají. V tom je nezastupitelná role STM PPR. Díky STM PPR je totiž nejen možné dobře stanovit neplodné dny, ale především je možné naučit se orientovat se ve svém těle. A nenechat se tedy dál manipulovat k zbytečnému užívání hormonů- třeba „vyvolávacích injekcí“.

Jsem moc ráda, že jsem se mohla o této zpětné vazbě naší práce dozvědět. Je to posilující.

Zobrazeno 1007×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio