s úctou k životu a k rodině

O NAPROHELP na jižní polokouli

17. 1. 2016 18:28
Rubrika: Nezařazené | Štítky: PPR , neplodnost , NAPROHELP

Nechtěná neplodnost, nenaplněná touha po dítěti, je veliká bolest, která se dotýká nejen samotného páru, ale často i širší rodiny. S tímto trápením se potýkají lidé na celém světě. A také hledají pomoc. Tato situace představuje výzvu pro odborníky – hledat možnosti, jak pomáhat těmto lidem na jejich cestě k vytouženému dítěti smysluplně, zdravě a eticky nezávadně.

Komplexní a vysoce účinná léčba nechtěné neplodnosti se nazývá NAPROHELP. Je zaměřená jak na řešení možných problémů u ženy, tak také u muže a využívá znalostí o cyklu ženy, které je možné správně vyčíst ze záznamů symptotermální metody. Nepoškozuje zdraví ženy nesprávným načasováním užívání některých léků či dokonce užíváním léků na stimulaci ovulace.

V létě jsem o tomto přístupu přednášela na kongrese PPR v Miláně. A v prosinci jsem byla pozvaná k přednášení na ostrov Mauricius.

Mauricius je ostrov v indickém oceánu, nedaleko od Madagaskaru a Afriky. Celý ostrov má asi tak 1,5 milionu obyvatel. Obyvatelé Mauricia představují pestrou směsici především indického, ale i afrického, muslimského, čínského a evropského původu. Společně vytvářejí multikulturní a multináboženskou  společnost.

Kolem 50% obyvatel vyznává hinduismus, dále asi třetina jsou katolíci, a zbytek  tvoří muslimové či vyznavači dalších náboženství. 

Katolická církev je v pro- rodinných aktivitách na ostrově poměrně aktivní. Pravidelně jsou pořádány přípravy na manželství i přednášky pro rodiče. Podle sdělení pracovníků „Action familiale“, organizace působící na podporu rodinného života, na tomto malém ostrůvku působí 60 poradců přirozeného plánování rodičovství. Nicméně i tak je na ostrově velice rozšířeno předepisování hormonální antikoncepce, a provádění umělého oplodnění. U gynekologů není podpora k respektování přirozené plodnosti, ženy se v ambulanci setkávají pouze s argumenty, proč umělou antikoncepci užívat. Podle stesků mnoha lidí jakmile žena přijde do ambulance, že se nedaří otěhotnět, místní  gynekologové ihned nabízejí umělé oplodnění. Možná i toto byl jeden z důvodů, proč v Miláně zaujalo moje sdělení o tom, že řešení této situace existuje, že jako gynekoložka jsem schopná nabídnout cestu zdravou, bez eticky sporných přístupů a při tom vysoce úspěšnou.

Jistě, ojedinělá přednáška mnoho neřeší. Přesto ale měla svůj význam. Byla povzbuzením vytrvat ve své práci těm, kdo se problematice podpory rodinného života a přirozeného plánování rodičovství na Mauriciu věnují, podnětem k rozvíjení další spolupráce a hledání cest k rozvíjení této spolupráce na mezinárodní úrovni.

 A podle aktuálních ohlasů – podnětem i pro ty, kterým se otěhotnění nedaří. Již se nám do CENAP ozvali manželé z Mauriciu, kteří se díky této přednášce následně o NAPROHELP dozvěděli a nyní se chtějí vydat na cestou za dítětem bez umělého oplodnění.

S odstupem tedy mohu napsat, že z celé cesty mám velikou radost a děkuji za tuto možnost Bohu i vynikajícím lidem, kteří vše zorganizovali a zabezpečili.

CENAP se tedy stává Centrem naděje a pomoci nejen v České republice.

 

 

Zobrazeno 1433×

Komentáře

Anicka

Dobrý den, máte na kurzu 30.1. 2016 ještě volná místa? Nabídla bych to snoubeneckým párům a novomanželům.

LudmilaLáz

Milá ANičko, kurz 30.1. rozhodně není vhodný pro snoubence a novomanžele. K tomu je určený kurz, co bude 4.2. http://www.cenap.cz/wks-planovani-rodiny.php

Anicka

Děkuji za informace. A pro mladé manžele, kteří už 2 roky marně čekají na miminko, by to bylo? Nebo musí předtím absolvovat ten kurz, co bude 4.2.?

LudmilaLáz

v tom případě jistě ano, ať se rychle přihlásí - to už přece nejsou novomanželé - když 2 roky jsou otevřeni početí - přihláška je na http://www.cenap.cz/wks-neplodnost-priciny-reseni.php

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio