s úctou k životu a k rodině

Kojení a licenciát kněze

5. 11. 2015 21:47
Rubrika: Nezařazené | Štítky: plodnost

Otec Karel, zde na signálech Tob, zvažuje téma své licenciátní práce. Na svém profilu zveřejnil úvahu, že by se věnoval tématu kojící Madony.

Osobně jsem přesvědčená, že je to úžasné téma! Jak Tob píše i ve své úvaze, je to teologicky velmi inspirující, mateřské, něžné téma. Ale já hned dodávám - nechápané. Myslím si, že mnozí nebudou chápat, proč se kněz danému tématu věnuje. Připomnělo mi to situaci CENAP, kdy také mnozí nechápali, proč se věnujeme podpoře kojení, tzv. laktační poradenství, proč pořádáme kurzy na podporu kojení, proč děláme odborné, akreditované semináře na dané téma. A hlavně, proč je děláme tak, jak je děláme. Vždyť laktační poradenství se dá dělat ve spolupráci s firmami, které nabízí flaštičky, dudlíčky, …a penízky se budou točit. Vždyť „laktační poradenství“ se přece dá dělat bez komentáře k antikoncepci, nebo přímo se do žádosti o dotaci napíše podpora antikoncepce jako „zodpovědnou přístupu k sexualitě“ – a penízky budou.

Málokdo chápal, že laktační poradenství se dá také dělat tak, že se pracuje s ženou, s dítětem, s celým párem, s rodinou. Že je velice důležité, jaký byl průběh těhotenství - již třeba to, zda maminka podstupovala všechna možná eugenická vyšetření v těhotenství a jaký to mělo na ni vliv. Jistě nejen průběh porodu, ale i začátek těhotenství, tedy jak vlastně bylo dítko počato, jak se na všech podepsaly různé stimulace a praktiky umělého oplodnění…

S postupující praxí a zkušenostmi jsem si stále častěji uvědomovala, jak úzce souvisí podpora kojení s podporou vztahů – mezigeneračních a v rámci vztahu muže a ženy i ve vztahu k ostatním dětem – i těm nenarozeným Kojení někdy otevřelo potřebu řešit tzv. postabortivní syndrom.

Podpora kojení souvisí i s podporou manželů k respektování přirozené ne/plodnosti v období kojení. Vždy jsem považovala z důležité nalézt odvahu otevřít tuto velice intimní, citlivou otázku. Žen, co po porodu sklouznou k antikoncepci, často i hormonální, je hrozně moc. Někdy z neznalosti, někdy z tlaku prostředí, někdy z obav. Zajisté, respektování společné plodnosti v období, kdy žena začíná pomalu přikrmovat, cykly jsou zcela nepravidelné, může být velice náročné období v životě manželů.

Ale možná i právě proto jsem vděčná za to, že jsou zde obrazy „kojící Madony“.

Kojící Madona je pro mne výrazem úcty k mateřství, rodičovství, ke které se katolická církev hlásí. Když jsem poprvé viděla „kojící Madonu“, uvědomila jsem si, že tímto se vyjadřuje podpora kojící ženě, která se jinak prokousává spoustou problémů, které ve zpovědnici a ani jinde pro určitý ostych až stud neřeší a při tom by je potřebovala otevřít. A hle, zde je výzva – neboj se, začni své problémy pojmenovávat, svěř se.

Licenciátní práce na téma „kojící Madona“ může tedy přinést spoust u podnětů pro práci nejen kněží v pastoraci, ve zpovědnici, ale i pro všechny, kdo pracují s rodinou.

Zobrazeno 1613×

Komentáře

ToB

Děkuji za podněty z praxe a povzbuzení. Téma kojení obecně je samozřejmě velmi široké. Na jednu práci až příliš. Obrazy kojící Panny Marie jsou povzbuzením pro věřící už hezkých pár století. Třeba tady v Itálii jsem našel hned několik desítek kostelů, kde se takový obraz uctívá. Mnoho příkladů tohoto tématu se nachází i v samotném Římě. Ostatně - Řím je podle mne to nejlepší místo na světě pro studium čehokoli, co se týká kojící Madony. Loni jeden manželský pár, který se tématu věnuje už hodně dlouho, daroval knihovně Mariana (odborná instituce pro studium mariologie) přes 2500 svazků týkajících se kojící Madony. Tj. skoro všecko, co kde kdy o tom vyšlo, se nachází na jednom místě v Římě :-) Já mám k tématu jenom asi 12 knih. To na úvod stačí :-)

Uvidíme. Promodlím to. :-)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio