s úctou k životu a k rodině

Neplánovaná těhotenství

3. 8. 2015 20:19
Rubrika: Nezařazené | Štítky: plodnost

 

Moc jich v ambulanci nemáme, řada žen zná symptotermální metodu, svoje záznamy s námi konzultuje, takže spíše máme chtěná naplánovaná těhotenství, ať již ve zdravých manželstvích nebo tam, kde se na nás obrátili s dosavadní nenaplněnou touhou po dítěti a právě díky NAPROHELP otěhotněli. Více o NAPROHELP na webu CENAP http://www.cenap.cz/neplodnost-naprohelp.php.

Vzhledem k tomu, že v naší ambulanci nepředepisujeme žádnou formu hormonální antikoncepce ani nezavádíme nitroděložní tělíska, tak samozřejmě nemáme ani neplánovaná těhotenství v důsledku této antikoncepce. Občas sice někdo přijde na konzultaci situace při takto neplánovaném těhotenství, ale je to velice zřídka. Naposledy jsem měla v takové situaci mladou slečnu s pokračujícím těhotenstvím po Postinoru, podařilo se ji podpořit v tom, aby si miminko nechala, těhotenství u mne odchodila a kluk už má 1,5 roku.

Co jsem si tak procházela karty, nejvíce neplánovaných těhotenství je v důsledku používání kondomu, pak přerušované soulože (protože ta se přece jen používá méně) bez jakékoliv orientace cyklu. Prostě žena se nesleduje, manžel používá kondom. Tam je problém největší, protože žena vůbec netuší, kdy otěhotněla. A když jsou problémy, že třeba paní zakrvácí, a miminko bylo počato později, je to vždy těžké rozhodování, zda paní sdělit, že možná potrácí. Nemám jak ji uklidnit.

 

Pak je řada neplánovaných otěhotnění přes kondom vědomě použitý v plodném období . Tam alespoň víme, kdy ve skutečnosti došlo k početí dítěte.

 

Pak dochází k neplánovaným početím tehdy, když manželé měli nějaké zmatené informace o stanovení hranice neplodných dnů.

 

Za posledních 12 let z těch žen, co s námi konzultovaly své záznamy, neplánovaně otěhotněla jen 1, a to ještě pak zpětně uvedla okolnosti, které původně v záznamu nezapsala a tedy bychom záznam jistě hned vyhodnotili jinak. Ale i tak si myslím, že je to pěkný výsledek.

 

Takže se nebojte naučit se orientaci v záznamu a respektovat svoji společnou plodnost, uvidíte, že to vašemu manželství a vztahu jen prospěje. Je to možné jak v rámci naší poradny PPR, tak v rámci kurzu STM PPR http://www.cenap.cz/wks-stm-ppr.php

Zobrazeno 949×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio