s úctou k životu a k rodině

Dámy, jsme originální! Aneb: nedocenitelný význam STM

20. 6. 2015 20:32
Rubrika: Nezařazené | Štítky: těhotenství , PPR

Tento týden jsem měla v ambulanci paní, která stejně jako spousta žen vycházela z předpokladu, že po 17. dni již je po ovulaci. Dle jejích slov zatím jim to tak v manželství vycházelo. Nejmladší dítě má skoro 4 roky, po naskočení cyklů po posledním porodu se podle paní cykly jevily naprosto pravidelné, konec plodného období odhadovala na základě hlenového příznaku a kalendáře.

Jenže – náhle ale měsíčky nepřišly. V době zpoždění byl gravitest negativní, tak se pak postupně objednala na gynekologii, že má asi nějakou poruchu cyklu. Než se do ambulance dostala, uběhly další dva týdny. V ambulanci těhotenství v děloze nebylo vidět, ale HCG bylo slabě pozitivní. Nastalo drama, že asi má mimoděložní těhotenství. Po telefonické poradě se mnou po zhodnocení dalších příznaků paní situaci ustála, na operaci nešla, trvala na vyčkávacím přístupu. Po dalších stresových dnech konečně v nemocnici těhotenství v děloze potvrdili, ale zase jí tvrdili, že se „jedná o atypické těhotenství, kdy plod jistě nebude zdravý“. Tedy přesvědčovali ji, aby i tak šla na „revizi“… rozuměj - tedy aby nechala toto dítě zabít zavčas…

Po těchto traumatech se paní rozjela k nám do ambulance, kde jsme zhodnotily předchozí a současný ultrazvuku a průběh hladin HCG s tím, že k otěhotnění došlo někdy okolo 35. dne cyklu.

Paní jsem se snažila povzbudit, že děťátko co se týče velikosti, vypadá naprosto zdravě, což nastávající maminka opravdu potřebovala slyšet. Poradila jsem jí, jak má “zkorigovat“ měsíčky, ale paní je ve velikém stresu, protože říká, že gynekologové v místě, včetně pana primáře v nemocnici, se drží daného data posledních měsíčků.

Nyní paní sama připouští, že sledování dle STM by jí ušetřilo všechny nervy, stresy, kterým ona i miminko byli vystaveni.

Co tedy říct na závěr? STM má nedocenitelný význam. Nedá se spoléhat na „pravidelnost“ cyklů - žena prostě není robot, který funguje každý den úplně stejně. Dámy, jsme originální a díky STM PPR máme možnost toho o sobě, o svém těle a o své plodnosti vědět mnoho. Važme si toho a využívejme to.

Zobrazeno 1263×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio