s úctou k životu a k rodině

První myšlenky po setkání "S úctou k životu"

23. 5. 2015 21:39
Rubrika: Nezařazené

Svolali jsme k nám do Brna do našich  prostor Centra naděje a pomoci setkání těch, kterým záleží na úctě k životu.

V rámci diskuse se účastníci shodli na tom, že situace v České republice je zoufalá. Jen málo lidí opravdu zná fakta o lidské plodnosti, o lidské sexualitě. Vnímají to nejen ti, kteří se věnují přípravám na manželství, ale především magistry v lékárnách. Ty si stěžovaly na naprostou bezmocnost, kdy i mnohé věřící ženy se domáhají vydání jim předepsané antikoncepce a nechtějí slyšet ani poučení o rizicích těchto látek.

V rámci odborné části zazněla přednáška MUDr. Pavla Vaška na téma důsledky hormonální antikoncepce pro další generace, vysvětlení MUDr. Xenie Preinigerové o působení léků, které se předepisují „léčebně“ na řešení endometriozy či „léčbu myomů“ a při tom se jedná o léky s možným potratovým účinkem, a prezentace MUDr. Ludmily Lázničkové o působení léků, které se předepisují k léčbě nechtěné neplodnosti, konkrétně ke stimulaci ovulace, které nejen prokazatelně mohou způsobit poškození zdraví ženy v různém rozsahu, ale není ani vyloučený jejich potratový účinek.

Situaci, spíše strasti katolického gynekologa shrnula MUDr. Xenie Preiningerová, která poukázala na to, že podpora praxe, postavené na úctě k životu, není nejen ve společnosti, ale ani v církvi. Jen minimum gynekologů je ochotno respektovat projevy úcty k životu, tedy:

  • neprovádět interrupce a nijak se na nich nepodílet – např. sepisováním žádostí, a to ani při podezření na postižení počatého dítěte
  • nepředepisovat hormonální antikoncepci
  • nezavádět nitroděložní tělíska
  • neprovádět sterilizace
  • nepodílet se na asistované reprodukci – ani nepředepisovat léky na stimulaci.
  • neprovádět umělé oplodnění a nepodílet se na nich – např. odesíláním do center, kde se tyto metody provádí.
  • neprovádět prvotrimestrální eugenické testy (na vývojové vady) miminka, ani se na nich nepodílet

Dr. Preinigerová poukázala na to, že v České republice je poměrně dost z jejího pohledu „pseudokatolických gynekologů“. Jsou to lékaři, kteří „netahající víru do své práce“ a tedy jsou mnohými považovaní za vzor rozumných a citlivých křesťanů. Tito lékaři svými postoji okolí utvrzují, že vlastně se nic zlého neděje a žádný „velký hřích se nepáchá“. Otevřela se i role lékařů dalších odborností, kdy mnozí praktičtí lékaři, aby zůstali oblíbenými u svých pacientek, jim předepisují antikoncepci a provádějí předoperační vyšetření před potratem. Takoví lékaři samozřejmě ani neřeší finanční problémy a naopak mají možnost finančně podporovat další bohulibé aktivity farnosti. Někteří kněží pak nevnímají zlo umělé antikoncepce či umělého oplodnění - zazněly svědectví zkušeností s takovými kněžími.Na druhou stranu ale především v CENAP máme vynikající zkušenosti s celou řadou kněží, kteří se v dané problematice dobře orientují. I o tomto zaznělo svědectví- jedna z účastnic přijela právě na základě výzvy svého kněze.

Diskutovalo se též, že jen minimum žen je ochotno dojíždět za lékařem, který pravidla úcty k životu ve své praxi nastaví. Bývá to ze špatné informovanosti a nevědomosti, že registrací u daného lékaře mu vlastně je vyjádřena podpora.

Diskutovala se situace, že navzdory jednoznačným osobním pozitivním přístupům jednotlivých biskupů chybí oficiální podpora z České biskupské konference nejen lékařů, ale i farmaceutů a pedagogů, kteří se o postoje úcty k životu snaží.

Zazněly stesky na velkou roztříštěnost různých aktivit a obtížnost při snaze o spolupráci a vytvoření určitého vědeckého zázemí. Vzhledem ke zkušenostem a velkému počtu již odvedených vzdělávacích aktivit CENAP byla nastolena otázka, zda vytvářet nějakou novou zastřešující organizaci nebo využít zkušenosti a zázemí CENAP – Centra naděje a pomoci.

Setkání zajisté bylo přínosné. Nejen pro ty, kdo „jdou s kůží na trh“ nejvíce, jak je tomu v případě lékařek dr. Preiningerové a dr. Lázničkové. I když otevřelo řadu dalších otázek, bylo povzbuzením i pro další dva zúčastněné gynekology v jejich rozhodování se dál. Bylo vyjádřením morální podpory a zázemí pro zúčastněné farmaceutky i pro ty, kdo se snaží v rámci poraden pro ženy či v rámci přípravy na manželství šířit osvětu o pravdách o lidské sexualitě a plodnosti.

 

Zobrazeno 2818×

Komentáře

ToB

Velice vám držím palce! Díky za vaši práci, odvahu a vytrvalost.

AlenkaNusl

Kam mám za gynekologem z Příbrami jezdit?

LidiLidi

Nebo možná obecněji - existují nějaké možnosti, jak zjistit, který lékař je v tomto směru dobrý a který ne? Mám na mysli jiné možnosti než jejich obcházení a vyptávání se jich osobně.

LudmilaLáz

Z Příbrami byste se mohla vydat za dr. Šmehilem Za Prahou v Úvalech má ambulanci.. Je to sice takový ten "napůl", těm, kdo chtějí, předepisuje antikoncepci, ale sám včera mluvil o tom, že se k tomu všemu bude muset nějak postavit a přehodnotit. ALespoň neodesílá na potraty a podpoří Vás v praktikování PPR. Slíbila jsem mu, že když odbourá antikoncepci a testování miminek, že jej začneme víc propagovat. Má strach, že když přestane HAK předepisovat, že se neuživí. Snažila jsem se jej motivovat k tomu, že když odejdou ty antikoncepční, jistě se mu ambulance pomalu zaplní těmi, co budou s vírou více v souladu.

LudmilaLáz

Ale je to taky hodně na lidech a jejich ochotě. Ani já v Brně, poměrně velkém městě, nemám ambulanci nijak zvlášť naplněnou. V kostele je plno lidí, ale na gynekologii chodí k potratářům. Protože tam je neotravují s tím PPR, předepíší jim HAK nebo zavedou tělísko podle přání a netvrdí jim, že by měli dítě plně přijmout bez testování na vývojové vady...

LudmilaLáz

milá Aničko, tak to bych také ráda věděla, o co jde...

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio