s úctou k životu a k rodině

Tajemství zákonitostí lidské plodnosti

3. 1. 2015 20:50
Rubrika: Nezařazené

 

O symptotermální metodě bylo napsáno již mnoho článků. Zdá se, jakoby v křesťanském či katolickém prostředí bylo zbytečné se na toto téma nějak vyjadřovat. Jenže podle mých zkušeností z gynekologické ambulance opak je pravdou. Příliš často se setkávám s tím, že přichází mladá paní do ambulance s tím, že je těhotná a vlastně neví, kdy ve skutečnosti otěhotněla. Většinou na základě předchozích znalostí ze školy se domnívá, že ovulaci měla 14. den od poslední menstruace, což jí samozřejmě nekoreluje s tím, kdy byl poprvé pozitivní gravitest nebo jak je miminko na ultrazvuku veliké. Nebo přichází slečna, že dosud užívala léčebně antikoncepci kvůli svým „nepravidelným“ cyklům. Jindy přihází žena s tím, že dosud užívá léky na stimulaci ovulace, že se jim nedaří otěhotnět. Jedná se o situace, kdy se užívají léky pro utkvělou představu, že 14. den cyklu musí být ovulace a po 28 dnech tedy musí přicházet menstruace. A když to tak není, tak se situace údajně musí léčit. Při tom ani v jednom z případů vůbec ovulace nemusí probíhat 14. den, a cykly mohou být naprosto zdravé. A počaté miminko, i když je menší, je také zdravé. Jen bylo počato později než předpokládaný 14. den cyklu.

Jak je to s cykly a tedy s plodností ve skutečnosti, se nejlépe zjistí na základě symptotermální metody. Jenže tady vnímám důležité slovo metoda. Metoda, která má jednoznačně daná pravidla. Pravidla pro to, jak se má žena sledovat, pravidla pro to, jak průběh cyklu vyhodnotíme. Právě díky pravidlům víme jistě, zda a kdy v cyklu ovulace proběhla. Díky pravidlům, jak je učíme v CENAP, ale také je možné jednoznačně vymezit hranice tzv. plodného období. Tedy období, kdy by mohlo dojít k početí dítěte. Vědomě píšu jednoznačně. Nedá se říkat, že podle nějakého pravidla by již plodné období bylo, ale podle jiného ne.

Je to jako v autoškole - nelze přece říkat, že když přijedete na křižovatku, tak podle nějakého pravidla byste měli přednost, ale podle jiného ne.

Nicméně pravidla se musí nějak předat, naučit. Formou publikace, kde jsou pravidla vysvětlena Základem je tedy Průvodce STM, útlá knížečka o 40 stránkách, kde je vše důležité napsáno. Dále formou kurzu, kde se procvičují různé záznamy PPR na cvičných tabulkách, které jsme získali na základě konzultací se skutečnými klientkami. A formou opakovaného poradenství, kdy se řeší konkrétní záznamy dané ženy, daného snoubeneckého či manželského páru.

Někdy se setkávám s dotazem, co upřednostnit - zda individuální poradenství nebo kurz. Obojí má své výhody - v rámci kurzu je možné získat celou škálu znalostí - teoretické základy reprodukční medicíny, tedy informace týkající se zákonitostí lidské plodnosti, samotné metody přirozeného plánování rodičovství, ale i důležité informace o antikoncepci.

V rámci individuálního poradenství se řeší konkrétní problémy na osobních záznamech. Řeší se tedy více to, co daný pár či danou ženu skutečně zajímá, ale jistě se neprobere celá škála dalších souvislostí, které se otevřou na kurzu. Navíc kurz představuje osobní účast, poradenství může být pouze mailem. Proto doporučuji obojí.

Při přípravě kurzu se vychází z dlouhodobých zkušeností jak s poradenstvím, tak i z gynekologické praxe. Tím je tento kurz jedinečný a výjimečný.

Pokud tedy vše shrnu – znalosti STM PPR jsou důležité pro každého, komu záleží na zdraví, kdo vnímá potřebu prohloubit úctu a respekt ke společné plodnosti a váží si těchto Bohem daných darů. A možnosti, jak tyto znalosti získat, jsou v nabídce CENAP pravidelně.

Zobrazeno 1124×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio