s úctou k životu a k rodině

Konference Nejmenší z nás

19. 10. 2014 19:21
Rubrika: Nezařazené

Ve čtvrtek 16.10. se konala v Brně konference Nejmenší z nás- právní ochrana dětí před narozením. Význam konference zdůraznila aktivní  účast jeho eminence Mons.Ignacio Carrasco de Pauly, předsedy Akademie pro život  z Říma s jeho příspěvkem Právní ochrana nenarozených – antropologické, etické a právní úvahy. Diskuse se rozproudila po příspěvku francouzského právníka Gregora D. Puppincka, PhD. Jeho sdělení Potrat a Evropská úmluva o lidských právech ukázalo na složitost ochrany nenarozených z právního hlediska. Konkrétní právní situaci na Slovensku se věnoval slovenský právník JUDr. JCLic. Tomáš Majerčák, PhD.   V rámci konference zazněly i příspěvky dalších kněží – Mgr. Radim Cigánek se věnoval otázkám snah o povolení potratů již za první republiky a  Marek František Drábek, OPraem., který se věnoval otázkám „adopce embryí“ v rámci umělého oplodnění a vysvětlil oprávněnost negativního stanoviska k těmto snahám. Otázkám důstojného rozloučení se zemřelým dítětem v souvislosti s potratem či porodem se věnovaly příspěvky Aleny Peremské na téma Perinatální hospicová péče a Tomáše Kotrlého spolu s Janou Vališovou z TOBIT.

V České republice působí řada poraden pro ženy, které pomáhají v obtížných situacích v souvislosti s těhotenstvím, mateřstvím. Jednu z takových poraden provozuje i brněnská organizace Na počátku. O jejich činnosti měla krátkou prezentaci vedoucí poradny, Jitka Morozová. Co se týče dané organizace, i na prezentaci zaznělo, že rozhodnutí k potratu ženám nerozmlouvají. Domnívám se, že nelze se tvářit alibisticky – vždycky jde o oba- jak o ženu, tak o nenarozené dítě.

Protože úcta k života, výchova k ní, léčba v souladu s těmito principy, je nám v Centru naděje a pomoci vlastní, zúčastnili jsme se této konference nejen v hojném počtu ze strany zaměstnanců, ale i 2 aktivními příspěvky. Aneta Koukolová se elegantně zhostila prezentace informací co všem, co v Centru naděje a pomoci nabízíme.  Na rozdíl od jiných organizací, které poskytují poradenství ženám v tísni v souvislosti s těhotenstvím a mateřstvím, nabízíme dva základní nadstandardy – zdravotnickou péči v gynekologické ambulanci, kde jsou ženy maximálně podporovány v přijetí každého dítěte, a dále poradenství v oblasti přirozeného plánování rodičovství, které je postaveno na vědeckých základech. Díky tomu můžeme nabídnout každému zájemci jak metodu vysoce spolehlivou, pokud je potřeba vyhnout se početí dítěte, stejně jako metodu, která pomůže objasnit příčiny dosavadní nechtěné neplodnosti a správnou gynekologickou léčbu.

Samotnému problému neplodnosti se pak věnovala já, MUDr. Lázničková. V příspěvku, který jsme připravili spolu s panem Kratochvílem, jsem poukázala na problematiku umělého oplodnění, jeho ve skutečnosti velice nízkou úspěšnost, důsledky, které vedou jak ke smrti embryí, tak k poškození zdraví ženy, tak i k zvýšenému riziku narození nemocného dítěte. Jako protiklad této naprosto nepřijatelné cestě za dítětem jsem prezentovala výsledky metody NAPROHELP – metody založené na respektování společné plodnosti, kdy vycházíme z orientace v cyklu pomocí symptotermální metody sensiplan, a co je důležité, zásadně se nepoužívá farmakologická stimulace ovulace. Právě díky tomuto přístupu máme 80% úspěšnost narozených dětí.

Konference se konala již jako třetí v pořadí. Jistě je dobře, že se takové setkání podařilo uspořádat. Velký dík patří organizátorům, kteří dokázali zajistit konání konference v důstojných prostorách, bylo zajištěno tlumočení do sluchátek, bylo zajištěno drobné, ale chutné občerstvení. Na druhou stranu jsem si celou dobu kladla otázky: Kde jsou kněží nejméně brněnské diecéze? Kde jsou právníci  - alespoň ti věřící? Kde jsou poslanci – především ti, kteří se hlásí ke křesťanským hodnotám – ať již za KDU, za TOP či z dalších politických stran? A kde jsou ti, kteří působí v různých centrech pro rodinu, v poradnách pro ženy? Někteří přijeli, ale ve skutečnosti těchto lidí, kteří se dostávají do primárního kontaktu se ženami, které se ocitají v tísni v souvislosti s těhotenstvím, tam mohlo být mnohem víc.

Al e i tak konferenci můžeme považovat za úspěšnou, smysluplnou a popřát organizátorům hodně síly do příprav dalšího ročníku.   

Zobrazeno 896×

Komentáře

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio