s úctou k životu a k rodině

Neznalost škodí - jak tedy neškodit?

9. 5. 2014 16:24
Rubrika: Nezařazené

Pokud se otevře otázka antikoncepce a přirozeného plánování rodičovství (PPR), velice často se rozvinou hodně emotivní diskuse. Při tom odsuzování přirozeného plánování rodičovství souvisí s jeho neznalostí.

Neznalostí, o co jde v manželském životě- vždyť každý den ve svém manželství jsou muž a žena postaveni před otázku, jak přistoupí ke své sexualitě, ke své společné plodnosti. Nejde o to, že by se sexuální život stal tím prvním, co se ve vztahu řeší, ale je to nedílná součást vztahu. Jedině pokud přijmu sexualitu a plodnost jako svoji součást a tedy i jako dar od Stvořitele, Boha, kterého opravdu mám na prvním místě, a ne sebe, svoje já, tak ze strany kněze by měly zaznít povzbudivá slova, právě aby „oficiální“ morálka katolické církve byla v manželství plně přijímána. Kněz ale musí tuto morálku znát, a ne jen tak, aby na fakultě z toho udělal zkoušku, ale tak, aby se s ní mohl ztotožnit. Takový kněz již nebude mást lidi nesmysly, že umělé oplodnění snad z nějakých podmínek by mohlo být přípustné, a že umělá antikoncepce přece není problém nebo snad dokonce tvrdit, že je to jedna z forem výrazu zodpovědnosti v manželství. Protože dobrý kněz ví, že v těch otázkách jde o život- nejen tohoto nenarozeného dítěte, ale o život manželů – tělesný, dušení, ale i duchovní,.

A v samotném manželství se samozřejmě nemůže symptotoermální metoda přijmout, pokud se nezná.

Aby se předcházelo neznalostem metody, jako základ vidím udržet nabídku publikací, kde je metoda PPR správně vysvětlená. Pak pro vlastní praktikování, přijetí metody do vztahu, je neméně důležité individuální poradenství – ideální jsou osobní konzultace, ale pro nedostatek času a velké vzdálenosti je mnohem pružnější a jednodušší využít internetové poradenství. U nás v Centru naděje a pomoci nabízíme cestou přes náš web pravidelné konzultace, doporučujeme záznam posílat v době, kdy podle záznamu končí plodné období- tedy nečekat až na konec cyklu. Naše poradenství jako jediné v České republice, probíhá na profesionální úrovni, s případnými dalšími radami z pozice zkušeností z gynekologické ambulance.

Pak je také dobré znalosti nabýt a procvičit v rámci skupinky lidí na kurzu PPR. Nabízíme jednak základní kurz a pak pro ty, kdo chtějí více ve svém okolí pomáhat, a to smysluplně, tak kurz pro poradce PPR. Tento kurz je navíc pro zdravotníky a ostatní pracovníky v sociálních službách akreditovaný. Nejbližší takový kurz začne letos na konci  květnu.

I ti, kdo již získali určitou zkušenost s vyhodnocování svých záznamů, si často uvědomují, že dovednosti, získané na kurzu, se pomalu vytrácejí. Proto jsme se v Centru naděje a pomoci rozhodli pravidelně připravovat vědomostní dotazníky k problematice lidské plodnosti a metody PPR. Tentokrát je na našem webu dotazník na téma PPR při službách.

Více na našem webu www.cenap.cz na úvodní stránce, případně na http://www.cenap.cz/dot-vedomostni.php.

 

Zobrazeno 677×

Komentáře

LudmilaLáz

Vědomostní dotazníky na http://www.cenap.cz/ představují několik teoretických otázek a pak otázky související s vyhodnocením záznamové tabulky. Je to úžasná příležitost pro každého , kdo chce působit v šíření informací o PPR, aby si zkonfrontoval své znalosti. Je možné si též objednat správné vyhodnocení cvičné záznamové tabulky a odůvodnění jednotlivých odpovědí na otázky. Navíc ti, kdo odpoví správně, získají slevu na další akce a produkty CENAP .

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio