s úctou k životu a k rodině

Jak je to s testy na vývojové vady miminek?

10. 2. 2014 19:33
Rubrika: Nezařazené

 

Filozofií těchto testů je „vychytat“ počaté děti, které by mohly možná být nemocné buď nějakou rozštěpovou vadou nebo vadou vázanou na chromozomy, jak je třeba Downův syndrom. Ale vychytat je ne z toho důvodu, že bychom je nějak léčili, že by se maminka nějak sledovala, aby se miminko při dané nemoci vyvíjelo co nejlépe. To vůbec ne- jejich cílem je zdůvodnit provedení potratu. A to i navzdory tomu, že všichni vědí, že tyto testy nejsou zcela přesné. Tedy jediným smyslem a cílem podstupování těchto testů je nenechat žít dítě, které je možná nemocné. Proto každý, kdo hraje s potratáři tuto hru, by si měl toto uvědomit. Kdo se vymlouvá na to, že podstoupil tyto testy jen proto, si chtěl miminko prohlédnout, tak lže. To je přece nesmysl – dnes už každá normální gynekologická ambulance má ultrazvuk a tam je možné vyvíjející se dítě zběžně zkontrolovat. Nemusí se ale poměřovat na milimetry, jak mu trčí či netrčí brada, jak má prosáknuté podkoží a jak má kterou kost dlouhou a z toho pak usuzovat na nějakou diagnozu. A samozřejmě biochemické testy jsou ještě více zavádějící.

Chtěla bych zdůraznit zásadní věc: Já nejsem proti používání ultrazvuku, ale jsem proti jeho zneužívání. Rozhodně vidím jeho opodstatnění jednak na začátku těhotenství, aby se potvrdilo, že miminko je opravdu v děloze, že miminku tluče srdíčko a do doby, než maminka vnímá pohyby, tak doporučuji pomocí ultrazvuku zkontrolovat ,že miminko roste, že se vyvíjí. Z hlediska diagnostiky nemocí má svůj význam vyšetření  ve 20.,spíš možná ve 30. týdnu těhotenství.

Nejsem ale zastáncem testování dětí, které nemůže dítěti ani mamince nijak pomoct.

Přece při vstupu do manželství slibujete, že přijmete každé dítě jako dar. Tedy ne, že možná přijmete dítě, které se vejde do nějakých tabulek. Takže Vás moc prosím, nehledejte výmluvy a i v modlitbě hledejte sílu přijímat každé své dítě takové , jaké Vám bylo Bohem dáno. A to nejen v době před narozením, ale i pak. To je samozřejmě i výzva pro rodiče pubertálních či dospělých dětí.

Zobrazeno 2292×

Komentáře

Pavel Husák (yetti)

JJ, to nevylučuje samozřejmě to, že testing v prvním trimestru na vývojové vady není nutnej a já ho nechci

LudmilaLáz

Připadá mi, že se diskuse točí už jen dokola. Základním smyslem příspěvku bylo to, aby rodiče věděli, že testy podstupovat nemusí, že mají plné právo testování svých dětí odmítat, protože plní svůj slib- své děti plně přijímají. Rozhodně to neznamená, že by se mělo odmítat děti léčit.
Na závěr praktická připomínka: Pokud se s dítětem v průběhu těhotenství něco děje, snadno se to zjistí během těhotenských poraden, i bez testů na vývojové vady na začátku těhotenství . Pokud dojde k náhlému úmrtí děťátka, tak to nejčastěji bývá z neznámých, nevysvětlitelných příčin.

Zobrazit 18 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio